Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής λοιμοξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊόΝίκος Σύψας, αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που σήμερα σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ με 262.

«Έχουμε πολλαπλές αρνητικές εξελίξεις. Έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα, έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η οποία έγινε πολύ απότομα, έχουμε χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται πλέον από τον κορονοϊό και επίσης έχουμε προσβολή σε γηροκομείο, η οποία θέλω να σας υπενθυμίσω ότι στη Γαλλία και την Ισπανία έγινε βατερλό».

«Όλα αυτά λοιπόν είναι αλλεπάλληλες αρνητικές εξελίξεις, οι οποίες δεν πριονίζουν κανένα καλό μέλλον. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι ότι ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αναφορικά με την περίπτωση της 27χρονης διασωληνωμενης ειδικευόμενης γιατρού στη Λάρισα τόνισε πως αυτό το τραγικό γεγονός δείχνει ότι «κανένας δεν είναι αλώβητος από τον ιό, ακόμα και οι νέοι άνθρωποι και αυτό πρέπει να το τονίσουμε. Ευχόμαστε στη νέα γιατρό να γίνει γρήγορα καλά και να γυρίσει στους ανθρώπους που την αγαπάνε».

«Αλλά να θυμόμαστε ότι κανένας δεν είναι άτρωτος, κανένας δεν είναι αλώβητος και απευθύνομαι κυρίως στους νέους που συνωστίζονται στις πλατείες φεύγοντας από τα μπαρ και τα καταστήματα τα οποία κλείνουν», προσέθεσε ο Νίκος Σύψας

Έκκληση για τήρηση των μέτρων

Επιπλέον, ο κύριος Σύψας ανέφερε πως νέα μέτρα θα συζητηθούν από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και αύριο ή μεθαύριο και αυτά τα οποία «θα περιλαμβάνουν κυρίως τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο. Δηλαδή θα υπάρχει ένα ανώτατό όριο π.χ. για μια παρέα δεν θα μπορεί να είναι πάνω από ένα συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, ο οποίος θα συζητηθεί», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στους ελέγχους, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα.

«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλο τον κόσμο, όλο τον πληθυσμό, εν μπορούμε να πάμε σε κάθε παραλία, σε κάθε νησί και σε κάθε πλατεία. Επομένως απευθυνόμαστε στον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Δεν πρέπει να παίζουμε με την επιδημία, είναι φοβερά επικίνδυνη, σκοτώνει και σκοτώνει και νέους ανθρώπους. Ούτε αυτοί, οι οποίοι το βλέπουν ελαφρά και χαλαρά είναι αλώβητοι. Τώρα που έχουμε μία μεγάλη επιδείνωση της επιδημίας, θα ήθελα ν' απευθύνω μία ύστατη έκκληση σε όλους τους πολίτες, να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα ασφάλειας».

Αν ο ιός επεκταθεί στους ηλικιωμένους θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων

«Είναι λάθος να παίρνονται συνέχεια νέα μέτρα, το σημαντικό είναι να τηρηθούν τα μέτρα που ήδη υπάρχουν. Δηλαδή όταν κλείνουν τα μπαρ στις 12:00 και ο κόσμος συνωστίζεται λίγο παραπέρα, αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι θα πρέπει να καταλάβουν πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η συμπεριφορά. Ήδη η πανδημία γύρισε και μας δείχνει τα δόντια της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Σύψας.

«Δυστυχώς ο ιός σκοτώνει και δεν σκοτώνει μόνο τους νέους, αλλά αργά ή γρήγορα θα επεκταθεί και στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδα και θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων, είναι φοβερά επικίνδυνο αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή. Τηρείται τους κανόνες αποστάσεων, είναι πάρα πολύ σημαντικό, είμαστε σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για να εκτραπούν εντελώς τα πράγματα στην Ελλάδα. Φοβόμαστε πάρα πολύ τι θα συμβεί όταν άνθρωποι που βρίσκονται σε νησιά γυρίσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και διασπείρουν τον ιό χωρίς κανένα έλεγχο», κατέληξε ο κύριος Σύψας.

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός – Μόσιαλος: Όλα όσα ξέρουμε και δεν ξέρουμε για το ρωσικό εμβόλιο

Τσιόδρας: 36 τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας – Από εργαζόμενο έγινε η διασπορά (pics & vids)