Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η συμπεριφορά των πολιτών, ειδικότερα των νεότερων ατόμων, που μοιάζουν να αγνούν τα μέτρα και τις συστάσεις των πολιτών, κατακλύζοντας για παράδειγμα δρόμους και πλατείες μετά την επιβολή του νέου ωραρίου στα καταστήματα των τουριστικών περιοχών.

Ενδεικτική της ανησυχίας των ειδικών η δραματική έκκληση που απηύθυνε χθες ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας για τήρηση των μέτρων.

Ο καθηγητής μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αφού επανέλαβε πως το ζητούμενο είναι να τηρούνται τα υπάρχοντα μέτρα, σημείωσε πως πλέον η χώρα βρίσκεται με το «ένα πόδι» στο δεύτερο κύμα κορονοϊού και είπε πως θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να υπάρχει «πλαφόν» στον αριθμό ατόμων που θα συγκεντρώνονται σε παρέες ακόμη και στους ανοιχτούς χώρους.

«Όλα αυτά λοιπόν είναι αλλεπάλληλες αρνητικές εξελίξεις, οι οποίες δεν προοιωνίζουν κανένα καλό μέλλον. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι ότι ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

O κ. Σύψας ανέφερε πως νέα μέτρα θα συζητηθούν από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και σήμερα ή αύριο και αυτά τα οποία «θα περιλαμβάνουν κυρίως τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο. Δηλαδή θα υπάρχει ένα ανώτατό όριο π.χ. για μια παρέα δεν θα μπορεί να είναι πάνω από ένα συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, ο οποίος θα συζητηθεί», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στους ελέγχους, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα.

«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλο τον κόσμο, όλο τον πληθυσμό, εν μπορούμε να πάμε σε κάθε παραλία, σε κάθε νησί και σε κάθε πλατεία. Επομένως απευθυνόμαστε στον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Δεν πρέπει να παίζουμε με την επιδημία, είναι φοβερά επικίνδυνη, σκοτώνει και σκοτώνει και νέους ανθρώπους. Ούτε αυτοί, οι οποίοι το βλέπουν ελαφρά και χαλαρά είναι αλώβητοι. Τώρα που έχουμε μία μεγάλη επιδείνωση της επιδημίας, θα ήθελα ν' απευθύνω μία ύστατη έκκληση σε όλους τους πολίτες, να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα ασφάλειας».

Διαβάστε Ακόμα

Κορονοϊός: Ρεκόρ με 262 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 85 στη Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: Νέες notams με ισχύ μέχρι της 31 Αυγούστου – Ποιες χώρες αποκλείονται και από ποιες χρειάζεται τεστ