Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα και έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς, εφαρμόζεται μοντέλο Πόρου και σε Πάρο και Αντίπαρο έως τις 24 Αυγούστου: Δηλαδή, αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα και υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Τα lockdown στον Πόρο παρατείνεται ως τις 24 Αυγούστου, από 17 που ήταν έως τώρα, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για τις 23:00.

Επίσης, τίθεται όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 24 Αυγούστου, σε όσες περιοχές κρίνονται επιδημιολογικά επιβαρυμένες. 

Έλεγχοι για όσους επιστρέφουν απο διακοπές 

Οι εργαστηριακοί έλεγχοι για όσους εργάζονται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) και γυρίζουν από άδεια,  γίνονται υποχρεωτικοί με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων. 

Ακόμα, αν κάποιος ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοιό, είτε, σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό τομέα, μέχρι τις 31 Αυγούστου μπορούν να εργάζονται με τηλεργασία ή back office.

Αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας 

Ταυτόχρονα, ο κ.Χαρδαλιάς είπε ότι γίνεται αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας επί μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

 Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Γίνεται επίσης σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. 

Επίσης συστήνεται η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Σας μιλάω σαν πατέρας, δεν είστε άτρωτοι

Έκκληση προς τους νέους να τηρούν τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού απηύθυνε μία ακόμη φορά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας κατά την έκτακτη ενημέρωση για τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απευθύνθηκε σε όλους τους νέους «σαν πατέρας».

«Θέλω για μία ακόμη φορά να απευθυνθώ σε όλους τους νέους. Όχι σαν μέλος της κυβέρνησης, ούτε σαν υφυπουργός αλλά σαν πατέρας. Δεν είστε άτρωτοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς

Διαβάστε Ακόμα:

Κορονοϊός: Κατέληξε 84χρονη στο Παπανικολάου-Στους 222 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κορονοϊός – «Βόμβα» Τούντα: Πάνω από 60.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα