Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA , ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, μπορεί ωστόσο να ανατραπεί.

«Βλέπουμε μία κινητικότητα μεταξύ 200-300 κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, είχαμε και την Κυριακή 203. Είναι μία ανησυχητική κατάσταση, παρ' όλ' αυτά να επισημάνω ότι βλέπουμε μία μικρή σταθεροποίηση στον αριθμό των διασωληνωμένων, το οποίο δείχνει και την πίεση στο σύστημα υγείας. Είναι μία κατάσταση οριακή και νομίζω και θεωρώ ότι με τα μέτρα που προτάθηκαν όμως μπορεί να αναστραφεί, αλλά αναμένεται να το δούμε και την επόμενη εβδομάδα».

Τα μέτρα θα έχουν αποτελεσματικότητα

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, ο κύριος Μαγιορκίνης σημείωσε ότι είναι διαφορετικό να συγκεντρώνεται κόσμος έξω στις πλατείες και διαφορετικό σε ένα κλειστό μαγαζί.

«Θέλω να πιστεύω ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συνωστισμού που θα ακολουθήσει είναι διαφορετικά. Δηλαδή δεν είναι 1.500 άτομα σ' ένα μαγαζί και δεν νομίζω ότι 1.500 άτομα μπορούν να συνεννοηθούν και να πάνε σε μία παραλία. Οπότε η δυναμική της υπερμετάδοσης πέφτει. Επίσης το να είναι κάποιος σ' ένα μαγαζί όπου 4-5 άτομα είναι δυνητικά υπερμεταδότες είναι διαφορετικό από το να βρεθούν σε ιδιωτικούς χώρους, χωρίς να θέλω να πω ότι αυτό που συμβαίνει είναι ασφαλές, αλλά είναι λιγότερο επικίνδυνο από αυτό που συνέβαινε. Θεωρώ ότι θα έχουν αποτελεσματικότητα τα μέτρα. Ήδη βλέπουμε μια αποτελεσματικότητα. Δηλαδή περίμενα να δούμε γύρω στους 40-50 διασωληνομένους, έχουμε μία σταθεροποίηση. Υπάρχει λοιπόν μία μερική αποτελεσματικότητα, την οποία θεωρώ ότι την επόμενη εβδομάδα, θα δούμε μία επιπλέον σταθεροποίηση της επιδημίας, εάν και εφόσον βέβαια εφαρμοστούν τα μέτρα».

Όχι στα SMS

Όσον αφορά την επαναφορά των SMS, ο καθηγητής Υγιεινής τόνισε ότι είναι ένα μακρινό σενάριο, ομοίως και το τοπικό γενικευμένο lockdown, όπως αυτό που είχε επιβληθεί στον Εχίνο της Ξάνθης.

«Θεωρώ ότι είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο το να χρειαστούν δηλαδή SMS και μάλιστα επειδή είχε προταθεί και για ένα συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ, θεωρώ ότι είμαστε μακριά και από κάτι τέτοιο. Τοπικό lockdown γενικευμένου τύπου όπως είχε επιβληθεί στον Εχίνο της Ξάνθης, θα δυσκολευτούμε να δούμε, εκτός αν δούμε παρόμοιες καταστάσεις με εκείνες της Ξάνθης», κατέληξε κύριος Μαγιορκίνης.

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός: Ουρές και θερμομέτρηση στα «απογευματινά» μπουζούκια που εμφανίζεται ο Νίκος Βέρτης (pics & vid)

Κορονοϊός – «Βόμβα» Τούντα: Πάνω από 60.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα