Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, οι πυκνοί καπνοί που σκέπασαν τον αττικό ουρανό εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 07:00 το πρωί του Σαββάτου 15/08, σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών επί της οδού Σωρού στη Μεταμόρφωση Αττικής, έχουν πλέον μειωθεί. Ωστόσο η φωτιά θα σιγοκαίει για τις επόμενες ώρες και ίσως και ημέρες.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη προκειμένου να σβήσουν τις εστίες εντός του εργοστασίου, προκειμένου ο πυκνός μαύρος καπνός να μην κατευθύνεται προς την καρδιά της Αθήνας. Θεωρούν  ότι πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος προκειμένου η φωτιά να κατευθυνθεί προς παρακείμενες εγκαταστάσεις και πλέον έχουν επικεντρωθεί ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Επίσης πλέον διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Αθηνών – Λαμίας που είχε διακοπεί.

Στο σημείο επιχείρησαν συνολικά 49 πυροσβέστες με πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ, 14 οχήματα και δύο ελικόπτερα, ενώ βοήθησαν και εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

«Πνίγηκε» στο νέφος ο ουρανός της Αττικής

Το νέφος της πυρκαγιάς  σκέπασε μεγάλο μέρος της Αττικής μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μια πρώτη προσέγγιση του παράγοντα αραίωσης (δείκτης για τη συγκέντρωση ρύπων στην ατμόσφαιρα) από αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης για τα πρώτα 100μ ύψος από το έδαφος. Αμέσως μετά την έναρξη της πυρκαγιάς μεταξύ 06:45-07:45 βλέπουμε ότι το κέντρο της Αθήνας δέχθηκε μεγάλες ποσότητες αερολυμάτων (κίτρινες και μπλε αποχρώσεις), ενώ στη συνέχεια μέχρι το μεσημέρι και τα νότια προάστια της Αθήνας είχαν σκεπαστεί από το πυκνό νέφος. Τις απογευματινές ώρες οι ελαφρώς ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι μείωσαν τη συγκέντρωση του καπνού και παρατηρείται στροφή του πλουμίου προς τα δυτικά προάστια της Αθήνας. Η πυρκαγιά αργά το απόγευμα του Σαββάτου έχει τεθεί υπό έλεγχο και η συγκέντρωση καπνού έχει μειωθεί σημαντικά, παραμένουν όμως αυξημένες ποσότητες καπνού στην κατώτερη ατμόσφαιρα δυτικά της Αθήνας. 

μια πρώτη προσέγγιση του παράγοντα αραίωσης για τα πρώτα 100μ ύψος από το έδαφος

Ενεργοποιήθηκε το 112

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οδηγίες προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ενώ ενεργοποίησε και τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας:

«Λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το πρωί σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση Αττικής, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη και για την αποφυγή ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας λόγω επικίνδυνων εκπομπών (καπνός), συστήνονται στους πολίτες, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή,  τα εξής:

  • Αποφύγετε την έκθεση στη ροή του καπνού
  • Αποφύγετε τις μετακινήσεις – Παραμείνετε σε ανοιχτούς και αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν
  • Κλείστε ερμητικά όλα τα παράθυρα και πόρτες και μείνετε εντός του σπιτιού
  • Συνιστάται τα κλιματιστικά να βρίσκονται σε λειτουργία εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα όπου διατίθεται
  •  Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή το ΕΚΑΒ σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας ή νιώσετε δυσφορία
  •  Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τους πολίτες ήδη από σήμερα το πρωί, αναρτώντας σχετικές οδηγίες προστασίας από βιομηχανικά ατυχήματα στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ προ ολίγου εστάλη και προειδοποιητικό μήνυμα 112 με οδηγίες προστασίας προς τους κατοίκους της περιοχής».

Το μήνυμα του 112 που έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής εξαιτίας της φωτιάς στη Μεταμόρφωση

Δείτε τις φωτογραφίες στο gallery που ακολουθεί

Διαβάστε ακόμα:

Καστοριά: Έπεσε χαλάζι σε μέγεθος αυγού – Μεγάλες ζημιές σε αυτοκίνητα, καλλιέργειες μέχρι και σε θερμοσίφωνες (pics & vid)

Κορονοϊός – Χάνια: Υπό τους ήχους του ΠΑΣΟΚ έκλεισαν μαγαζί στα Χανιά (vid)