Η έκρυθμη κατάσταση συνεχίστηκε και χθες το βράδυ στην Μόρια καθώς δύο νέα μέτωπα έκαψαν ότι είχε απομείνει στο ΚΥΤ. Η κατάσταση προκάλεσε νέο συναγερμό, με πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες να διαφεύγουν από το σημείο με τα υπάρχοντά τους και μητέρες να παίρνουν αγκαλιά τα παιδιά τους και να τρέχουν να σωθούν από τις φλόγες.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο από την πυροσβεστική τα ξημερώματα. 

Υπενθυμίζεται ότι από χθες το νησί της Λέσβου τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Νίκο Χαρδαλιά, ενώ ήδη είχε μεταβεί στη Μόρια κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίοι συμμετείχαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση και να αναζητήσουν λύσεις για τη στέγαση των προσφύγων, αλλά και το πώς θα διασφαλιστεί η τάξη στην περιοχή.

Αφού έγινε ξεκάθαρο από τον κ. Μηταράκη πως «η Μόρια όπως την ξέραμε δεν μπορεί να συνεχίσει», ξεκίνησαν οι ενέργειες για τους χώρους διαμονής των προσφύγων. Από χθες ξεκίνησε η μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών προς την ηπειρωτική χώρα. Δύο πτήσεις τσάρτερ αναχώρησαν με 325 συνολικά παιδιά από την Λέσβο στην Θεσσαλονίκη και από εκεί θα μεταφερθούν σε άλλες δομές στην ηπειρωτική χώρα. 

Την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας, συνεχίζουν να φυλάσσονται από την αστυνομία. Από χθες το βράδυ αναμενόταν να μεταφερθούν σε σκηνές που στήνονται σε οικισμούς της Μόριας, αλλά και σε άλλους χώρους πλησίον της περιοχής.

Στην Μόρια σήμερα ο Σχοινάς

Την ίδια στιγμή, το Σώμα των Επιτρόπων ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Μόρια, όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για τις Διοργανικές Σχέσεις και τη Διερεύνηση Προοπτικών, κ. Σέφκοβιτς.

«Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και οι Επίτροποι Ύλβα Γιόχανσον και Γιάνες Λέναρσιτς, ενημέρωσαν το Σώμα των Επιτρόπων για τις φωτιές στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου» υπογράμμισε ο κ. Σέφκοβιτς και σημείωσε ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Ύλβα Γιόχανσον είχαν επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Εντοπίστηκαν 8 από τους 35 με κορονοϊό 

Εντοπίστηκαν οι οκτώ από τους 35 πρόσφυγες που διέμεναν στον ΚΥΤ της Μόριας και είχαν νοσήσει από την COVID-19, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο  υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Διαβάστε ακόμα

To αμυντικό δόγμα της Κορσικής και το μπαλάκι της Αθήνας στην Τουρκία για την πολυμερή του Μισέλ

Eλλάδα σε ΝΑΤΟ: Αποχώρηση του «Oruc Reis» και των τουρκικών πλοίων – Διάλογος χωρίς εκβιασμούς και απειλές