Αρκετοί είναι εκείνοι που ζητούν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα και αρνούνται ακόμα και το φαγητό.

Όπως αναφέρει το stonisi.gr, μετανάστες διαμένουν σε πολύ πρόχειρες συνθήκες, σε δρόμους αλλά και σε καταυλισμούς - φαβέλες πίσω από παλιά εργοστάσια. 

Συνολικά 800 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, από το Σαββάτο το μεσημέρι, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του, έως και το βράδυ της Δευτέρας.

Από αυτούς κατά την εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν, προκειμένου να μπουν στη νέα δομή, 21 βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορονοϊού.

Τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο ο οποίος έχει δημιουργηθεί εκεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνου Λογοθέτη, πάνω από 5.000 μπορούν να φιλοξενηθούν αυτή τη στιγμή με τον χώρο που έχει διαμορφωθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέλευση των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται αρκετά μέτρα πιο πάνω δεν είναι καθόλου ικανοποιητική.

Γι' αυτό υπογράμμισε ο κ. Λογοθέτης ότι γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο ώστε να μεταφερθούν όλοι στη νέα δομή, «ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αιτημάτων ασύλου τους».

Σύμφωνα με το υπουργείο, πληροφορίες διαστρεβλωμένες καταφτάνουν στ’ αυτιά των αιτούντων άσυλο και γι’ αυτό τον λόγο δεν προσεγγίζουν τη νέα δομή.

«Είναι για το δικό τους βέλτιστο συμφέρον να προσέλθουν στη δομή» τόνισε ο κ. Λογοθέτης. 

Όπως αναφέρει το stonisi.gr σε υποτυπώδεις συνθήκες πάνω στο δρόμο και μέσα στα χωράφια κάποιοι ανάβουν φωτιές προσπαθώντας να μαγειρέψουν κάτι ή να ζεστάνουν το φαγητό τους κάτι που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους φωτιάς στα γεμάτα από ξερά χόρτα γύρω ελαιοκτήματα.

Επίσης, πίσω από παλιά εγκαταλειμμένα εργοστάσια έχει δημιουργηθεί άλλος ένας καταυλισμός με φαβέλες. Ενώ έχει δημιουργηθεί κυριολεκτικά μια υγειονομική βόμβα πέρα από αυτή της πανδημίας του κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμα:

Spiegel: Ηθική χρεοκοπία η Μόρια – Το σύστημα δεν μπορεί να παραμείνει τόσο απάνθρωπο

Σοκαριστικές εικόνες: Σε νεκροταφείο βρήκαν καταφύγιο οι πρόσφυγες μετά την καταστροφή της Μόριας