Για το αν είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα ημερησίως, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε στον ΣΚΑΙ πως είναι πιθανό αλλά εκτίμησε πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει τη σημαντικότητα των μέτρων.

Παράλληλα ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως πρέπει να εφαρμόζεται η τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Μέτρα

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς ανέφερε πως υπάρχει μια «προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα».

Όπως ο ίδιος ανέφερε δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα και αυτό ήταν που οδήγησε στα νέα μέτρα. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο «κόκκινο» ενώ επεσήμανε πως αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά.

Ο κ. Λαζανάς τόνισε πως η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως το επόμενο μέτρα θα μπορούσαν να είναι το lockdown, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι.

Πίεση στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με τον κ. Λαζανά, η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι ανάγκες για εντατική θεραπεία δείχνουν πως η επιδημία χειροτερεύει.

Παράλληλα σχολίασε πως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν αρχίσει και «στριμώχνονται» και πως έχουν συνεχώς πίεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο πλέον διασωληνώνονται και άτομα νεαρής ηλικίας.

Ο κ. Λαζανάς επίσης σημείωσε πως τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν οπωσδήποτε.

«Θα υπάρχουν κρούσματα το θέμα είναι σε τι ποσοστό θα έχουμε κρούσματα» στα σχολεία, σημείωσε ο κ. Λαζανάς ενώ υπογράμμισε πως είναι χειρότερο αυτό το κύμα από το πρώτο γιατί τότε βγαίναμε από το χειμώνα ενώ τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα.

«Ο κορονοϊός ήρθε για να εγκατασταθεί» επεσήμανε.

Αναφορικά με το εμβόλιο ο ίδιος ανέφερε πως «δεν νομίζω ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου».

Διαβάστε Ακόμα 

Κορονοϊός - «Βόμβα» Πέτσα: Δεν αποκλείεται γενικό lockdown

Κορονοϊός: Σε ισχύ τα νέα μέτρα στην Αττική - Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα