«Από αύριο Πέμπτη βαρύ βαρομετρικό χαμηλό θα πλήττει την χώρα, γνωστό ως μεσογειοακός κυκλώνας» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ακόμα «Μοιάζουν με τους τροπικούς κυκλώνες που βλέπουμε στις ΗΠΑ αλλά είναι πιο ασθενείς και βραχύβιοι. Σπάνιο φαινόμενο που συναντούμε και στην Ελλάδα. 

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ακριβή πορεία του

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την ένταση και την ακριβή πορεία τέτοιων φαινομένων. Το φαινόμενο θα πλήξει νότιο Ιόνιο και Πελοπόννησο και έπειτα Ζάκυνθο Κεφαλλονιά, Ηλεία Μεσσηνία. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά με μεγάλη διάρκεια. 

Από το βράδυ της Παρασκευής θα επηρεαστούν και οι Κυκλάδες και το Σαββατο και η Κρήτη. Θα είναι παρεμφερής με μια ισχυρή κακοκαιρία. Ενδέχεται να προκληθούν ζημιές, βλάβες σε στέγες, υδροροές. Ενδέχεται να υπάρξουν πλημμύρες σε αστικές και παράκτιες περιοχές. 

Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες διακοπές σε ηλεκτροδότηση, ύδρευση. Καλούμε τους πολίτες να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις οδηγίες»

Οι τρεις «χρυσοί κανόνες

  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι κοντά σε ποταμούς αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μείνετε σε συγγενείς. 
  • Αποφύγετε τη μετακίνηση κατά τη διάρκεια των φαινομένων. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα
  • Μη διασχίζετε χειμάρρους ούτε πεζοί ούτε με όχημα. Παρακολουθείτε τις ενημερώσεις από τις αρχές. 

Ποιες περιοχές θα πληγούν

Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

Την Παρασκευή (18-09-2020) στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οι συμβουλές της Πολιτικής Προστασίας

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.