««Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου. Αποφύγετε τα υπόγεια, ημιυπόγεια και σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμοι. Παρακολουθείτε ΜΜΕ», αναφέρει το μήνυμα του 112 για την κακοκαιρία «Ιανός»

.

Άρχισαν οι βροχές στα δυτικά

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» έφτασε στην Ελλάδα με τις πρώτες βροχές να εκδηλώνονται στα νησιά του Ιονίου.

Σε βίντεο που δημοσιεύει το Forecast Weather Greece στο Facebook φαίνεται η ισχυρή βροχόπτωση που ξέσπασε στο Κερί της Ζακύνθου.

Ισχυρή βροχόπτωση πλήττει και την περιοχή του Λαγανά ενώ οι άνεμοι έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Ζάκυνθος ανήκει στις περιοχές που τέθηκαν σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας», ενώ έχει κλείσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κυλλήνη, και αποφασίστηκε την Παρασκευή να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στο νησί.

Οι άνεμοι έχουν ενισχυθεί σημαντικά στα δυτικά της Μεσσηνίας. Βίντεο που δημοσίευσε η σελίδα Cyclone Of Rhodes δείχνει την παραλία Ντιβάρι (Χρυσή Ακτή)

Μετά το πέρας της σύσκεψης στην Πολιτική Προστασία, ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης (σ.σ. προβλέπεται από το νέο νόμο σε περίπτωση επαπειλούμενου σοβαρού κινδύνου) έχουν τεθεί οι περιφερειακές ενότητες.

  • Ηλείας
  • Αχαΐας
  • Αιτωλοακαρνανίας
  • Αρκαδίας 
  • Μεσσηνίας
  • Ιθάκης
  • Κεφαλονιάς
  • Ζακύνθου

Ο «Ιανός» θα εγκλωβιστεί στον Πατραϊκό Κόλπο

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου, Τάσου Αρνιακού, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες και τα εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου όταν ο «Ιανός» θα εγκλωβιστεί στον Πατραϊκό Κόλπο όπου θα στροβιλίζεται για αρκετές ώρες και θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις γύρω περιοχές.

Πέρα από τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ έντονα σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, θα δοκιμαστούν περιοχές από το Αιτωλικό μέχρι τη Ναύπακτο, η Πάτρα, το Ρίο, ο Πύργος, καθώς επίσης και περιοχές της Μεσσηνίας, όπως η πόλη της Καλαμάτας.

Ο «Ιανός» θα εκτονωθεί στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας και της Πελοποννήσου ενώ στη συνέχεια θα μετακινηθεί με αποτέλεσμα τα φαινόμενα να είναι πιο ήπια.

150 με 200 τόνοι βροχής ανά στρέμμα

Σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται το βράδυ της Πέμπτης 18 Σεπτεμβρίου 2020 στο Ιόνιο και το πρωί θα φτάσουν στις παράκτιες περιοχές.

Οι άνεμοι θα φτάνουν τα δέκα με έντεκα μποφόρ ενώ αναμένεται να πέσουν 150 με 200 τόνοι βροχής ανά στρέμμα.

Ο κ. Αρνιακός προειδοποίησε πως οι ισχυροί άνεμοι θα δημιουργήσουν μεγάλο κυματισμό και συνέστησε σε όσους διατηρούν παραθαλάσσια μαγαζιά, σκάφη και βάρκες, να πάρουν τα μέτρα τους.

Διαβάστε ακόμα

O «Ιανός» κλείνει τα σχολεία σε Ζάκυνθο και Ηλεία

«Ιανός»: Συναγερμός στη Δυτική Ελλάδα - Οδηγίες Χαρδαλιά προς τους κατοίκους των περιοχών που θα πληγούν