Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης ο «Ιανός»  βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου όπου ενισχύεται και αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane). Δείτε live την πορεία του Μεσογειακού κυκλώνα:

Οι πολύ δυνατές ριπές ανέμου έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και οι κάτοικοι των νησιών βρίσκονται σε επιφυλακή.

Πρόβλημα ηλεκτροδότησης

Προβλήματα μικρής κλίμακας με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν πολλά χωριά σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, να διορθώνουν άμεσα τις βλάβες που δημιουργούνται. Το πιο μεγάλο πρόβλημα, μέχρι στιγμής, το αντιμετώπισε η Ιθάκη, εξαιτίας φωτιάς σε πυλώνα. Η βλάβη αποκαταστάθηκε μετά από περίπου μια ώρα.

Χωρίς συγκοινωνία

Δεμένα βρίσκονται τα πλοία στα λιμάνια των νησιών εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο νότια Ιόνιο. Από τις 12 μεσημέρι της Πέμπτης, έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου το οποίο αναμένεται να ισχύσει έως και το απόγευμα της Παρασκευής.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη να μένουν αποκλεισμένα από την υπόλοιπη χώρα ελέω "Ιανού".

Μήνυμα του 112 στην Κεφαλονιά

Μήνυμα προς τους κατοίκους της Κεφαλονιάς εστάλη από τη Γενική Γραμματεία πολιτικής Προστασίας, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έρχονται στα νησιά του Ιονίου καθώς η κακοκαιρία «Ιανός» έχει ήδη ξεκινήσει να επελαύνει στη χώρα.

««Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου. Αποφύγετε τα υπόγεια, ημιυπόγεια και σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμοι. Παρακολουθείτε ΜΜΕ», αναφέρει το μήνυμα του 112 για την κακοκαιρία «Ιανός».

Ο «Ιανός» θα εγκλωβιστεί στον Πατραϊκό Κόλπο

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου, Τάσου Αρνιακού, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες και τα εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου όταν ο «Ιανός» θα εγκλωβιστεί στον Πατραϊκό Κόλπο όπου θα στροβιλίζεται για αρκετές ώρες και θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις γύρω περιοχές.

Πέρα από τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ έντονα σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, θα δοκιμαστούν περιοχές από το Αιτωλικό μέχρι τη Ναύπακτο, η Πάτρα, το Ρίο, ο Πύργος, καθώς επίσης και περιοχές της Μεσσηνίας, όπως η πόλη της Καλαμάτας.

Ο «Ιανός» θα εκτονωθεί στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας και της Πελοποννήσου ενώ στη συνέχεια θα μετακινηθεί με αποτέλεσμα τα φαινόμενα να είναι πιο ήπια.

150 με 200 τόνοι βροχής ανά στρέμμα

Σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται το βράδυ της Πέμπτης 18 Σεπτεμβρίου 2020 στο Ιόνιο και το πρωί θα φτάσουν στις παράκτιες περιοχές.

Οι άνεμοι θα φτάνουν τα δέκα με έντεκα μποφόρ ενώ αναμένεται να πέσουν 150 με 200 τόνοι βροχής ανά στρέμμα.

Ο κ. Αρνιακός προειδοποίησε πως οι ισχυροί άνεμοι θα δημιουργήσουν μεγάλο κυματισμό και συνέστησε σε όσους διατηρούν παραθαλάσσια μαγαζιά, σκάφη και βάρκες, να πάρουν τα μέτρα τους.

Διαβάστε ακόμα

Κορονοϊός: Αρνητικό ρεκόρ στην Αττική με 212 από τα 322 εγχώρια κρούσματα 

Κορονοϊός: 359 νέα κρούσματα και 9 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα