Οι βροχές και οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει καταστροφές και μεγάλα προβλήματα και στα τρία νησιά με σκάφη να βυθίζονται, δρόμους να κλείνουν, σπίτια να έχουν ζημιές ενώ καταγράφονται και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Το «μάτι» του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, στα ανατολικά της Κεφαλονιάς και νότια της Ιθάκης, που μέχρι στιγμής έχουν καταγράψει και τις μεγαλύτερες ζημιές.

100 τόνοι νερού ανά στρέμμα στην Κεφαλονιά 

Μεγάλες ζημιές καταγράφηκαν με το πρώτο φως της ημέρας στο νησί της Κεφαλονιάς.

Στην Αγία Ευφημία, τον Καραβόμυλο, το Ληξούρι και την Σκάλα βρέχει από το βράδυ της Πέμπτης με τον μετεωρολογικό σταθμό Φαρακλάτων να καταγράφει πως έπεσαν 100 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Σε όλο το νησί της Κεφαλονιάς από νωρίς το πρωί υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδοτησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος. Λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Η Αγία Ευφημία έχει υποστεί μέχρι στιγμής τις μεγαλύτερες καταστροφές όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καταστήματα.

Προβλήματα στη Ζάκυνθο

Στη Ζάκυνθο ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικιμενο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρου που ήταν δεμένο.


Λιμάνι Ζακύνθου

Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Στο χωριό Λυκουδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν.

Παράλληλα αρκετές περιοχές της Ζακύνθου είναι «βυθισμένες» στο σκοτάδι. Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγώποδο, Κατάστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα.

Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις βλάβες και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να αναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Ενδεικτικό των ισχυρών ανέμων που πνέουν στη Δυτική Ελλάδα είναι το βίντεο από το λιμάνι της Κυλλήνης: 

Φωτογραφίες & Βίντεο: imerazante.gr, kefaloniapress.gr

Διαβάστε Ακόμα 

«Ιανός»: Στο Ιόνιο το «μάτι» του μεσογειακού κυκλώνα - Σοβαρά προβλήματα σε Ιθάκη, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

«Ιανός»: Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες - Ποια δρομολόγια δεν εκτελούνται