Συγκεκριμένα όπως αναμενόταν σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου 19/09, άρχισαν να εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά της Κρήτης εξαιτίας του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού».

Στη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η ακριβής θέση του «Ιανού» και οι νεφώσεις που των συνοδεύουν στις 18:55 ώρα Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζεται ο χάρτης με τις βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι την ίδια ώρα σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ στο νησί.

Η ακριβής θέση του «Ιανού» και οι νεφώσεις που των συνοδεύουν στις 18:55

Οι βροχοπτώσεις ξεκίνησαν από τα δυτικά και συγκεκριμένα τα Χανιά ενώ το απόγευμα καταιγίδες και κεραυνοί έκαναν την εμφάνισή τους και στο νομό Ηρακλείου.

Οι δρόμοι, μετατράπηκαν μέσα σε λίγα λεπτά σε χείμαρρους με φερτά υλικά να γεμίζουν το οδόστρωμα και τα φρεάτια να ξεχειλίζουν. 

Ο όγκος του νερού ανάγκασε αυτοκίνητα να σταματήσουν στην άκρη του δρόμου. Μάλιστα ορισμένα σημεία ήταν σχεδόν απροσπέλαστα λόγω της βροχόπτωσης, όπως το σημείο κάτω από τη γέφυρα της Εθνικής στη Νέα Αλικαρνασσό και η Ιρλανδική διάβαση στον Κατσαμπά, ήδη έχει υπερχειλίσει ο ποταμός στην περιοχή και είναι επικίνδυνη η διάβαση.

Με τις αρχές να κλείνουν όλες τις ιρλανδικές γέφυρες.

Ακόμη και στο κέντρο του Ηρακλείου τα αυτοκίνητα κινούνταν σημειωτόν. Στην 62 Μαρτύρων υπήρξαν πληροφορίες ότι αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν και περαστικοί συνέδραμαν ώστε να βγουν οι επιβάτες από αυτά. 

Μαρτυρίες στο cretapost κάνουν λόγο για προβλήματα που έχουν προκληθεί στο κέντρο του Ηρακλείου και συγκεκριμένα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν πλημμυρίσει.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ηρακλείου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία και η Τροχαία είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια όπου απαιτηθεί. Πάντως, όλοι οι αρμόδιοι φορείς συστήνουν στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Έπεσε μπαλκόνι στη Νέα Αλικαρνασσό

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επέλαση της κακοκαιρίας ένα μπαλκόνι έπεσε από σπίτι που βρίσκεται στη Νέα Αλικαρνασσό.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ευτυχώς δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός καθώς δεν υπήρχαν περαστικοί από τον συγκεκριμένο δρόμο.

Ωστόσο, το μπαλκόνι έπεσε πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στα οποία και προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε έκρηξη  πυλώνα της Δ.Ε.Η. στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου, στο ύψος του παλιού ΚΤΕΟ με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές. Συνεχείς διακοπές συμβαίνουν ανα τακτά χρονικά διαστήματα σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου. 

Δεν προσγειώθηκαν αεροπλάνα

Σοβαρό πρόβλημα προκάλεσε και στις πτήσεις καθώς στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, δεν κατάφεραν να προσγειωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερες από  τέσσερεις πτήσεις. Οι πτήσεις προωθήθηκαν για προσγείωση σε Αθήνα, Χανιά και Κω.

Την ίδια ώρα σε Χανιά και Ρέθυμνο το πέρασμα του Ιανού ήταν ήπιο χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα από τις βροχοπτώσεις.

Με πληροφορίες από neakriti.grcretapost.grcretalive.grekriti.gr

Διαβάστε Ακόμα:

 

«Ιανός» - Καρδίτσα: Εικόνες βιβλικής καταστροφής – Δρόμοι ποτάμια και κομμένοι στα δύο

«Ιανός»: Σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Μακρακώμης