Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κύριος Γώγος αναφέρθηκε αρχικά στα 170 νέα κρούσματα της νόσου που ανακοινώθηκαν σήμερα, Κυριακή (20/9) από τον ΕΟΔΥ και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πίεση που έχει δεχθεί το σύστημα υγείας.

«Σήμερα είχαμε μια μικρή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, καλό είναι αυτό, αλλά θα πρέπει να το δούμε να συνεχίζεται για να έχουμε μια καλύτερη διάθεση απέναντι στον ιό», δήλωσε αρχικά ο καθηγητής και προσέθεσε:

«Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή. Έχουμε αρκετά κρούσματα, αρκετούς ανθρώπους που χρήζουν νοσηλείας, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, οι ανάγκες σε ΜΕΘ. Όλα αυτά δείχνουν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη γυρίσουμε προς τα πίσω».

«Πρέπει να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση για να ελαττώσουμε τον βαθμό πίεσης στο σύστημα γιατί θα έρθει η πιο δύσκολη περίοδος του χειμώνα, που θα έχουμε και πιο δύσκολες καταστάσεις και το σύστημα θα υποστεί περαιτέρω πίεση», τονίζοντας ότι εξαιτίας όλων αυτών θεωρεί ότι η συγκεκριμένη περίοδος είναι μία πολύ κρίσιμη φάση της νόσου».

Ακόμα δήλωσε ότι μετά το τέλος του Φθινοπώρου εκτός από τον κορονοϊό, θα υπάρχει τόσο η κοινή γρίπη όσο και οι άλλες ιώσεις του αναπνευστικού, όπως και οι κοινές λοιμώξεις, προσθέτοντας ότι θα χαθεί και το πλεονέκτημα του εξαερισμού των ανοικτών χώρων, αφού θα αυξηθεί ο συγχρωτισμός στους κλειστούς χώρους, οι οποίοι είναι κάποιοι παράγοντες που θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας.

«Αν τα μέτρα δεν οδηγήσουν εκεί που θέλουμε, δηλαδή στον περιορισμό των νέων κρουσμάτων, του Rt κάτω από 1, που είναι και ο βασικός μας στόχος. Αν δούμε ότι το πράγμα ξεφεύγει φυσικά υπάρχει και η επόμενη δέσμη μέτρων. Πάντα υπάρχει δέσμη μέτρων για κάθε φάση. Τα μέτρα που πάρθηκαν τώρα είναι αρκετά σφιχτά και έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και θα ελαττώσουμε τη διασπορά. Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι να μειώσουμε τη διασπορά στην κοινότητα, ιδιαίτερα στην Αττική», είπε ακόμα ο κύριος Γώγος.

Σημαντικό όπλο τα «rapid test»

Τέλος ο καθηγητής αναφέρθηκε στη σημασία των «rapid test», τα οποία έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση και θα αρχίσουν να διενεργούνται από την επόμενη εβδομάδα, τα οποία χαρακτήρισε ως ένα «πολύ ισχυρό εργαλείο για ταχύτατη διάγνωση».

«Ένα από τα προβλήματα που έχουμε τώρα και για τον έλεγχο διασποράς σε διάφορες ομάδες πληθυσμού και κυρίως για τη διαδικασία του ελέγχου και της διαχείρισης ασθενών στα τμήματα Επειγόντων περιστατικών είναι να έχουμε γρήγορη και αποτελεσματική διάγνωση και διαχωρισμό των θετικών από τα αρνητικά περιστατικά», είπε ο κύριος Γώγος, καταλήγοντας ότι τα τεστ πιστεύει ότι θα αποδειχθούν αξιόπιστα και θα αποτελέσουν ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των ειδικών.

Διαβάστε Ακόμα:

Κορονοϊός – Νέα μέτρα στην Αττική: Διευκρινίσεις του υπουργείου Πολιτισμού για το τι κλείνει

Κορονοϊός: Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα σε Δημόσιο και ΟΤΑ