Ήδη, το βεβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική επέβαλε νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο που εδώ και εβδομάδες παραμένει στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, «στο τραπέζι» βρίσκεται η επιστροφή των SMS για τους άνω των 65 και τις ευπαθείς ομάδες ενώ το τελευταίο μέτρο που θα επιβληθεί παρά μόνο εάν κριθεί απολύτως απαραίτητο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 07:00 και έπειτα γενικευμένο lockdown για 14 ημέρες.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας είχε πάντως αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να προσφέρει σε αυτήν τη φάση που είμαστε. Επιλέγουμε συνδυασμό μέτρων ώστε να είναι απλά και εφαρμόσιμα. Αλλά και να μπορεί να ελεγχθεί η εφαρμογή τους, ώστε να μην υπάρχει διάθεση να τα παρακάμψει κανείς».

Τέλος οι συναυλίες, γάμοι και βαφτίσεις με 20 άτομα

Ένα από τα κρισιμότερα δεκαήμερα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού ξεκινά σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου 2020, με νέα μέτρα να τίθενται σε ισχύ στην Περιφέρεια Αττικής, τα οποία θα διαρκέσουν μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2020.

Τα νέα μέτρα:

 • Ανώτατο όριο ως 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους
 • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους
 • Αναστέλλονται οι προβολές ταινιών σε σινεμά
 • 20 άτομα σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες
 • Αποφασίζεται η διανομή θετικών κρουσμάτων (π.χ. μετανάστες) σε ξενοδοχεία
 • Τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στο 40% σε χώρους γραφείου
 • Μετακινήσεις για το δημόσιο τομέα σε τρεις βάρδιες (07:00, 08:00, 09:00)
 • Εκτεταμένοι έλεγχοι σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων (π.χ, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία)

Τέλος, με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:

 • Να περιορίσουν στις επόμενες 14 μέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
 • Να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα, πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
 • Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται πως ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αποκάλυψε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου πως σχεδόν διπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα στην Αττική τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής. Επισήμανε επίσης ότι αυξητική είναι η τάση και των διασωληνωμένων ασθενών καθώς διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμα

Θεσσαλονίκη: Επιβάτης σταμάτησε την απογείωση πτήσης για να μην... κολλήσει κορονοϊό

Κορονοϊός -Σύψας: «Έχουμε ένα κακό σκηνικό» - «Καμπανάκι» για lockdown στην Αττική