Στο κήρυγμα που πραγματοποίησε την Κυριακή, ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, Παύλος στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, αρχικά αναφέρθηκε στους Ευρωπαίους με όχι και τόσο κολακευτικά λόγια.

«Σε επτά μέρες περίπου έχουμε τη σύναξη για το εάν πρέπει να βάλουν στον Τούρκο περιορισμούς και έχει διχαστεί η Ευρώπη γιατί έχουν τα οικονομικά τους συμφέροντα οι κύριοι, προπαντός οι Γερμανοί . Αυτοί που κατέσφαξαν την Ελλάδα το 1940-1944. Στα Καλάβρυτα 1.300 και σ' ολόκληρη την επαρχία 2500 αδελφοί μας κείνται σφαγμένοι από τους Ούνους. Γιατί αυτοί είναι οι Γερμανοί, Ούνοι στην καταγωγή. Ημιβάρβαροι όπως είναι οι Βούλγαροι και όπως είναι κορυφαίοι οι Τούρκοι».

«Δεν βλέπουν; Δεν ακούν; Δεν μιλούν; Μάλλον ψιθυρίζουν στο αυτί των Τούρκων “εξολοθρεύσατε αυτό το γένος, αυτή τη φυλή τους Έλληνες», λέει σε κάποια φάση του κηρύγματός του ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα έχει σύμμαχο την Παναγία, συγχέοντας μέσα τον κορονοϊό, αφού όπως είπε ο Χριστός έχει απομακρυνθεί επειδή ο λαός απαρνιέται τη Θεία Κοινωνία.

«Έχουμε βοηθό την υπέρμαχο στρατηγό, την οποία την ξεχάσαμε, τους αγίους μας, τον Χριστό μας, αλλά αφού βλασφημούμε κάθε μέρα, το σώμα και το αίμα του, τη Θεία Κοινωνία, ότι από εκεί θα μεταδοθεί ο κορονοϊός και τα υπόλοιπα, απέτρεψε ο Θεός το πρόσωπο του από τη χώρα μας ή αν υπάρχει λίγη ευλογία είναι για τους πολύ λίγους που υψώνουν χείρα βοηθείας».

«Οι παπάδες και οι δεσποτάδες λένε την αλήθεια, αυτό που βιώνουν διαχρονικά. Έχουμε υποχρέωση, έχουμε δικαίωμα, έχουμε καθήκον ως ρασοφόροι σ' αυτή τη χώρα να υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας αλλά και φωνή διαμαρτυρίας προς τον Θεό».

«Αγαπάμε την Ευρώπη, αλλά εμείς φτιάξαμε την Ευρώπη. Όταν είπα κάποτε, από αυτή τη θέση, πως, όταν εμείς φτιάχναμε Παρθενώνες και τραγωδίες, εκείνοι ήταν επάνω στα δέντρα και στις χοιροκαλύβες, κάποιος δημοσιογράφος πήρε και έκανε ολόκληρο πρωτοσέλιδο ότι είμαι ρατσιστής, σωβινιστής και εθνικιστής! Αν έτσι ονομάζεται η αγάπη για την πατρίδα, η θυσία και το αίμα για την πατρίδα, τότε ναι, ας με χαρακτηρίζουν όπως θέλουν! Εμείς εκεί στον Μοριά, εκεί στα Καλάβρυτα, σηκώσαμε το λάβαρο να πάμε μέχρι την Πόλη και την Αγιά Σοφιά! Και οι προδότες Έλληνες μας κράτησαν, για την εξουσία, μέχρι τον Σπερχειό», προσέθεσε στο κήρυγμά του συνεχίζοντας:

«Γιατί χάσαμε τη Μικρά Ασία; Όλα πήγαιναν τέλεια, αλλά στη μέση του αγώνος θυμηθήκαμε θέσεις και αξιώματα. Τρεις μέρες οι Έλληνες αδελφοί μας στην Κύπρο έριχναν τους Τούρκους, τα έδειχναν οι τηλεοράσεις, μέσα στις θάλασσες της Καρπασίας και της Αμμόχωστου. Την τρίτη μέρα θυμήθηκαν ότι είναι μεταξύ τους αντίπαλοι ΕΟΚΑ Α' και ΕΟΚΑ δίπλα και πήγαν να βγάλουν τα μάτια μεταξύ τους και βρήκαν την ευκαιρία οι Τούρκοι και έφτασαν μέχρι την Λευκωσία. Αυτοί είμαστε. Ωραίος λαός, πολιτισμένος λαός, με αρετές λαός, αλλά έχουμε το κακό να τρωγόμαστε μεταξύ μας. Έλεγε ο αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος, ο μαρτυρικός, “βγείτε από τα καπηλειά", οι Τούρκοι μπαίνουν”, μετά τους θυμήθηκε η πόλη εάλω».

«Ο καινούριος σουλτάνος λέει ότι το Καστελόριζο θέλει να είναι δικό του και όχι δικό μας, μέσα στην καρδιά του λέει είναι η παλιά Οθωμανική Αυτοκρατορία, δηλαδή μέχρι τις πύλες της Βιέννης και ο άλλος ο υπουργός των Ναυτικών του, ο Σολουχού πώς τον λένε Ακάρ, η “Γαλάζια Πατρίδα”. Ας κάνουν κατά 'δω. Ας κάνουν κατά 'δω. Αλλά να είμαστε ενωμένοι και θα τους φτάσουμε πέρα από την Άγκυρα και ακόμη πέρα. Το πιστεύω αυτό γιατί ο Έλληνας πολεμάει με ψυχή», κατέληξε.

Τέλος κάλεσε τους παριστάμενους πιστούς να αναφωνήσουν «Ζήτω το Έθνος - Ζήτω η Ελλάδα μας - Ζήτω οι ένοπλες δυνάμεις μας - Ζήτω η Χωροφυλακή μας - Ζήτω Οι γιατροί μας αυτή τη δύσκολη περίοδο!».

Μάλιστα, ο ίδιος επέπληξε τους παριστάμενους, διότι δε φώναξαν με ιδιαίτερο ζήλο τα «ζήτω» λέγοντας «Γιατί δε φωνάζετε; Δεν το αγαπάτε (το έθνος);!!!».

Σύμφωνα με το kozanimedia.gr, μεταξύ των παρισταμένων ήταν οι βουλευτές Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Στάθης Κωνσταντινίδης και Γιώργος Αμανατίδης (με τον πρώτο να φαίνεται να φωνάζει τα “Ζήτω”!), ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας και εκπρόσωποι της τοπικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Δείτε το απόσπασμα από το 3:35:00 και μετά

Διαβάστε Ακόμα:

Κορονοϊός: Διασωληνώθηκε μοναχός από το Άγιο Όρος – Μεγάλο ενδιαφέρον από Τσιόδρα

«Βηματοδότης»: Έξαλλος ο Μητσοτάκης με τον Κουμουτσάκο επειδή κοινώνησε