Η επιστροφή στο σχολείο από τις καλοκαιρινές διακοπές και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι μια ιδιαίτερη περίοδος. Τα παιδιά έχουν συνηθίσει σε διαφορετικούς ρυθμούς και πλέον καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο κάποιες φορές είναι ιδιαίτερα απαιτητικό.

Η φετινή σχολική χρονιά όμως είναι αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες. Λόγω της πανδημίας, τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά καλούνται να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στους κανόνες υγιεινής και να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα, όσο το δυνατόν πιο ομαλά. 

Ωστόσο, μερικές συμβουλές, μερικά μικρά «μυστικά» μπορούν να μας κρατήσουν ασφαλείς και να κάνουν αυτές τις ημέρες διασκεδαστικές, ευχάριστες και γαλήνιες. Εμείς εμπνευστήκαμε από το πρόγραμμα της KLINEX «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο», που στοχεύει στην κάλυψη των ετήσιων αναγκών για απολυμαντικά προϊόντα στα 280 Δημόσια Δημοτικά και Νηπιαγωγεία του Δήμου Αθηναίων και ετοιμάσαμε μια λίστα με όλα όσα μπορούμε να κάνουμε, μικροί και μεγάλοι, για να μπούμε στη νέα σχολική χρονιά με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

1) Φροντίζουμε για τη σωστή διατροφή των παιδιών

Μια υγιεινή και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή για τα παιδιά είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ, καθώς μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην αποφυγή ασθενειών. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι ένα υγιεινό διαιτολόγιο, εκτός από τον σημαντικό ρόλο που έχει στην ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών, επηρεάζει σημαντικά και τις σχολικές επιδόσεις.

Ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής που θα βοηθήσει αποτελεσματικά τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Φυσικά, είναι εξαιρετικά σημαντική η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού τους, για να αποτρέπεται η κόπωση και να διατηρείται υψηλό το επίπεδο συγκέντρωσής τους. 

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καλό είναι να αποφεύγονται τα έτοιμα σνακ που αποτελούν διατροφική παγίδα, διότι περιέχουν πολλά πρόσθετα συστατικά και ζάχαρη ή αλάτι. Αν δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας ειδικού γεύματος για το σχολείο, μια καλή λύση είναι οι φυτικές μπάρες βρώμης με μέλι και ξηρούς καρπούς. 

2) Δίνουμε βαρύτητα στην απολύμανση του σχολικού περιβάλλοντος

Οι αυξημένες ανάγκες υγιεινής που δημιουργεί η πανδημία του Covid-19 επιβάλλουν την σχολαστική απολύμανση όλων των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του σχολείου. Χάρη στη νέα συνεργασία του προγράμματος της KLINEX «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο» με τον Δήμο Αθηναίων, το σχολικό περιβάλλον γίνεται ένας ασφαλής πυρήνας μάθησης και προστασίας.  

Στόχος της δράσης είναι να καλυφθούν οι ετήσιες ανάγκες απολυμαντικών προϊόντων και για τα 280 Δημόσια Δημοτικά και Νηπιαγωγεία του Δήμου, που ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτυπώνει την ευαισθησία του Δήμου και της KLINEX απέναντι στις αυξημένες ανάγκες υγιεινής τις οποίες δημιουργεί η πανδημία του Covid-19. Εντάσσεται ακόμη στην ευρύτερη εκστρατεία δωρεάν διάθεσης προϊόντων από την KLINEX, με στόχο τα καθαρά και ασφαλή σχολεία, καθώς και την προστασία του γενικότερου πληθυσμού. Μάλιστα, σ’ αυτό το πλαίσιο, τους τελευταίους μήνες, η KLINEX έχει προσφέρει δεκάδες τόνους απολυμαντικών προϊόντων σε δημόσιους φορείς όπως δήμους, νοσοκομεία κ.λπ., τα οποία δρουν αποτελεσματικά κατά των μικροβίων και ορισμένα από αυτά και κατά του νέου κορονοϊου*.

Το πρόγραμμα «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο» εκφράζει την κοινωνική αποστολή της μάρκας και τη δέσμευσή της να αφήνει θετικό αποτύπωμα στις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται. Θεσπίστηκε το 2016 με στόχο να συμβάλει ώστε το περιβάλλον μέσα στο οποίο τα παιδιά μας ζουν και αναπτύσσονται να είναι υγιεινά καθαρό και ασφαλές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από το πρόγραμμα, η KLINEX έχει προσφέρει τα 4 τελευταία χρόνια περισσότερους από 310 τόνους απολυμαντικών προϊόντων της, σε πάνω από 800 δημόσια δημοτικά σχολεία, σε 32 νομούς όλης της Ελλάδας.

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο για τη δράση:

3) Τηρούμε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας 

Οι μάσκες και τα αντισηπτικά αποτελούν τα δύο πιο ισχυρά όπλα ενάντια στην εξάπλωση τόσο του κορονοϊού, αλλά και οποιασδήποτε άλλης ασθένειας εντός του σχολείου. Η νέα πραγματικότητα επιβάλλει νέες συνήθειες και γι αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να δώσουν την απαραίτητη βαρύτητα ώστε τα παιδιά να εντάξουν ομαλά στην καθημερινότητά τους τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να χαρούν την παιδική τους ανεμελιά με ασφάλεια. 

Ένας καλός τρόπος να παρουσιάσουμε τις μάσκες στα μικρά παιδιά, ώστε να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία τους, είναι να τους προκαλέσουμε θετικά συναισθήματα. Τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα και να φορούν τις μάσκες τους με χαμόγελο, δίχως να εκφράζουν δυσαρέσκεια. Αναφορικά με τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, η μάσκα μπορεί να συνδεθεί με κάποιο παιχνίδι ή με τα αγαπημένα τους καρτούν, για τα οποία αποτελεί το σπουδαιότερο όπλο προστασίας τους. 

Τέλος, είναι σημαντικό να δοθεί βαρύτητα σε όλους τους κανόνες υγιεινής, ήδη από το περιβάλλον του σπιτιού. Το πλύσιμο των χεριών για παράδειγμα δεν θα πρέπει να αποτελεί αγγαρεία, αλλά βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους, που θα τα προστατεύσει από τα μικρόβια και θα τα βοηθήσει να παραμείνουν υγιή. 

4) Βάζουμε πρόγραμμα

Η τήρηση ενός σωστού καθημερινού προγράμματος δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Τόσο οι μικροί, όσο και οι μεγάλοι δυσκολεύονται να ακούσουν το επίμονο και ενοχλητικό ξυπνητήρι, ειδικά μετά τις πολύμηνες διακοπές του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα τα πρωινά να είναι γεμάτα ταραχή. 

Για μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση στην νέα καθημερινότητα, είναι σημαντικό να οριστεί μια συγκεκριμένη καθημερινή ρουτίνα που θα βοηθήσει τα παιδιά, αλλά και τους γονείς. Οι ώρες ύπνου θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες ώστε όλοι να ξεκουράζονται καλά και να ξυπνούν γεμάτοι ενέργεια. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής είναι και ο καλός ύπνος, αυτός που δεν ξεκινάει υπερβολικά αργά και μας ξεκουράζει αρκετές ώρες. Παράλληλα, βοηθάει τα παιδιά να ξυπνούν στην ώρα τους, να τρώνε ένα καλό πρωινό πριν το σχολείο και να έχουν χρόνο για να προετοιμάσουν τα πράγματά τους, ώστε να πάνε στο σχολείο με θετική διάθεση.

5) Η θετική ενέργεια μπορεί να κάνει τη διαφορά

Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τα παιδιά δεν παύουν να είναι παιδιά και έχουν ανάγκη από παιχνίδι, γέλιο και θετική ενέργεια. Δώστε τους τον χρόνο που χρειάζονται για να κάνουν ένα διάλειμμα από την πιεστική καθημερινότητα, να χαλαρώσουν και να περάσουν όμορφες στιγμές.  

Φυσικά, καλό θα ήταν να μην γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά σε μια οθόνη. Η τηλεόραση, ο υπολογιστής, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το διαδίκτυο δεν είναι η ιδανική συντροφιά. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε εξωσχολικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κίνηση όπως το μπάσκετ ή ο χορός και αφήστε το να διαλέξει μόνο του τι προτιμά. Ακόμη και η μη οργανωμένη άσκηση, όπως το ποδήλατο, το παιχνίδι στο πάρκο και η βόλτα με τον σκύλο προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία και την ψυχολογία του. 

Άλλωστε όλα μπορούν να γίνουν πιο απλά και εύκολα με ένα χαμόγελο και καλή διάθεση. Το πρωινό ξύπνημα αλλάζει χροιά, η σωστή διατροφή μπορεί να γίνει απόλαυση και η χρήση μάσκας παιχνίδι.