Του Μιχάλη Λαγάνη 

Το εμβόλιο της γρίπης δεν σώζει από τον κορονοϊό. Παρόλα αυτά κάποιος ο οποίος δε φροντίσει να το κάνει και ειδικά αν ανήκει σ΄ ευάλωτη ομάδα θα κινδυνέψει διπλά εφόσον κολλήσει ταυτόχρονα τον ιό της γρίπης και τον κορονοϊό.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί αν έχει στη δημόσια υγεία ο μη έγκαιρος εμβολιασμός της πλειοψηφίας των πολιτών για το νέο στέλεχος της εποχικής γρίπης, «κρούει» μέσω του Reader.gr o  Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Κωνσταντίνος Λουράντος.

«Όποιος κάνει το εμβόλιο της γρίπης θα είναι καλυμμένος σε πολύ μεγάλο ποσοστό στον ιό της γρίπης και τις μεταλλάξεις που συμβαίνουν στο DNA του στελέχους Η1Ν1, κάθε χρόνο. Όμως, το εμβόλιο της γρίπης δεν προσφέρει καμιά ασφάλεια από τον κορονοϊό. Συνεπώς  οι πολίτες μπορούν να κολλήσουν με την ίδια ευκολία τον Covid – 19 όπως συμβαίνει και τώρα».

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούμε για την εποχική γρίπη.

Αντίθετα, όπως τονίζει ο κύριος Λουράντος, ειδικά φέτος επιβάλλεται κάποιος να εμβολιαστεί ειδικά αν ανήκει σε μια από τις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών.

«Το άσχημο είναι ότι αν κάποιος πάσχει από ένα υποκείμενο νόσημα και δεν εμβολιαστεί για τον ιό της γρίπης, μπορεί να κολλήσει ταυτόχρονα τον Η1Ν1 και τον κορονοϊό. Κάτι το οποίο πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί αφού μπορεί να έχει πολύ άσχημες συνέπειες στην υγεία του.».

Προς το παρόν πάντως η πλειοψηφία των πολιτών, θορυβημένη από τις επιπτώσεις της πανδημίας που έχει μολύνει περισσότερα από 31 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη (31.643.148 ασθενείς) και στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 972.000 ανθρώπους, σπεύδει στον φαρμακοποιό της γειτονιάς του, προκειμένου  να εμβολιαστεί. 

«Το εμβόλιο για τη γρίπη αναμένεται γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτώβρη. Ήδη υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Λίστες αναμονής που είναι τεράστιες. Ο καθένας θέλει να το κάνει, ακόμα και κόσμος ο οποίος λέει πως δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ στο παρελθόν. Αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια και επάρκεια του εμβολίου, αφού η παραγωγή δεν είναι σε θέση ν΄ ανταποκριθεί άμεσα στην πολύ μεγάλη ζήτηση», επισημαίνει ο κ. Λουράντος.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής επισημαίνει πως κάποιος ο οποίος εμβολιάστηκε για την εποχική γρίπη πέρυσι, πρέπει να το επαναλαμβάνει κάθε χρόνο, αφού το στέλεχος  DNA του Η1Ν1 μεταλλάσσεται πολύ συχνά. 

Reader.gr