Ο καθηγητής, μιλώντας στο Open, τόνισε ότι οι δόσεις του εμβολίου της γρίπης που ανακοίνωσε το υπουργείο δεν φτάνουν και πως «θα ρετάρει το σύστημα υγείας».

Ο κ. Κούβελας δήλωσε πως θα εμφανιστούν ταυτόχρονα γρίπη και κορονοϊός και πως «θα έπρεπε να παραγγελθούν δόσεις για το σύνολο των ανθρώπων». «Μέχρι πέρυσι δεν χρειαζόταν να εμβολιάζεται το σύνολο του πληθυσμού αλλά φέτος, με την πανδημία δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα» εξήγησε ο καθηγητής και ανέφερε ότι φέτος θα έπρεπε να παραγγελθούν επτά εκατομμύρια δόσεις. Το εμβόλιο της γρίπης «δεν είναι απολύτως αποδοτικό» σημείωσε ο κ. Κούβελας. 

Κικίλιας: Εξασφαλίσαμε 4.200.000 δόσεις – Προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες

Την εξασφάλιση περισσότερων των 4.000.000 αντιγριπικών εμβολίων, με την προτεραιότητα να δίδεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, στην κρίσιμη φετινή χειμερινή περίοδο εξαιτίας και της έξαρσης της Covid-19, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Σήμερα ως γνωστόν ξεκινάει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης και ο στόχος μας είναι από τα μέσα Οκτωβρίου να εμβολιάζουμε κατά κύριο λόγο τις ευπαθείς ομάδες, έτσι ώστε να χτίσουμε ένα τοίχος προστασίας και ανοσίας κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και των μηνών που παρατηρείται έξαρση της γρίπης στη χώρα μας», τόνισε αρχικά ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων που πραγματοποιήθηκαν για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, τη Δευτέρα.

«Θυμίζω ότι το 2018 παραλάβαμε το υπουργείο Υγείας με 2.000.000 εμβόλια δια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Το 2109 καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 3.000.000 εμβόλια και το 2020 μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε 4.200.000 εμβόλια για τους συμπολίτες μας», προσέθεσε ο Βασίλης Κικίλιας και τόνισε στη σημασία τήρησης των μέτρων υγιεινής καθώς η γρίπη την εφετινή χρονιά θα εμπέσει με την πανδημία του κορονοϊού.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου:

«Σήμερα εγκαινιάζεται η περίοδος της πρόληψης της γρίπης, ενός λοιμώδους νοσήματος που κάθε χρόνο μας δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Πάντα είμαστε έτοιμοι ν' ακολουθήσουμε τις διακυμάνσεις των ιών που κυκλοφορούν, να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εμβόλια, να γίνουν τα εμβόλια στους σωστούς πληθυσμούς για να μπορέσουμε ν 'αντεπεξέλθουμε στα προβλήματα που παρουσιάζονται με τον ιό της γρίπης», δήλωσε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου και προσέθεσε:

«Φέτος υπάρχει η ιδιαιτερότητα ο εμβολιασμός της γρίπης να γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού. Σε κανένα μέρος του κόσμου, η συνύπαρξη αυτών των δύο λοιμώξεων, δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα των εμβολιασμών. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για τους εμβολιασμούς από τις διάφορες χώρες και ηπείρους. Στη χώρα μας η προτεραιότητα ιδιαίτερα φέτος, είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου».

Στη συνέχεια εξέφρασε την αισιοδοξία της να εμβολιαστεί άνω του 75% του υγειονομικού προσωπικού.

«Με την πρωτοβουλία φέτος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα έχουμε ισχυρά δεδομένα για το ποσοστό του εμβολιασμού που γίνεται στη χώρα μας, ιδιαίτερα για το υγειονομικό προσωπικό, τους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας. Να εκφράσω και την αισιοδοξία μου ότι στο υγειονομικό προσωπικό το ποσοστό των εμφανισθέντων θα ξεπεράσει τ προσδοκώμενο αποτέλεσμα, δηλαδή το 75%».

Τέλος με την ειδικότητα της παιδιάτρου η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα παιδιά που πρέπει να εμβολιαστούν.

«Και για τα παιδιά ισχύουν οι ίδιες συστάσεις: Εμβολιασμός των παιδιών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και τα υγιή παιδιά εάν στο περιβάλλον τους, υπάρχει μωρό κάτω των έξι μηνών ή ή άλλο άτομο το οποίο είναι ευάλωτο αλλά δεν μπορεί να εμβολιαστεί».

Διαβάστε ακόμα

Κορονοϊός - Ανατροπή με το Mein Schiff 6: Αρνητικά τα τεστ του πληρώματος

Κορονοϊός: «Δεν είμαστε σε καλό δρόμο» - Προειδοποίηση του Φάουτσι για τις ΗΠΑ