Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξήγησε για το τι μπορεί να συνέβη και υπήρξαν αρχικά θετικά κρούσματα κορονοϊού στο κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6».

Όπως δήλωσε η εξήγηση πιθανότατα βρίσκεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούνται τα rapid test αντιγόνου, τα οποία είναι ναι μεν είναι τα πλέον αξιόπιστα της αγοράς με 90% πιστότητα, αλλά ενεργοποιούνται και με πολύ χαμηλά φορτία. Για το λόγο αυτό τα θετικά τεστ  ξαναελέγχονται με την κλασική μέθοδο του PCR και εκεί κάποιο ποσοστό που μπορεί να φθάνει και στο απόλυτο για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ακόμα προσέθεσε ότι όταν σε μία δομή όπως είναι και το κρουαζιερόπλοιο, όπου χρησιμοποιούνται rapid test, στη συνέχεια ελέγχονται μόνο οι θετικοί για να διαπιστωθεί αν είναι όντως θετικοί.

Σε όλα τα τεστ, συμπλήρωσε, υπάρχουν ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Τέλος είπε ότι αν τα 12 μέλη του πληρώματος φόραγαν μάσκες και τηρούσαν τα μέτρα δεν θα υπήρχε και ζήτημα ανεξέλεγκτης μετάδοσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι πρώτες θετικές ενδείξεις ενδεχομένως να οφείλονται σε λάθος του εργαστηρίου της Κρήτης με το οποίο συνεργάζεται η εταιρεία.

Έτσι με τα παραπάνω δεδομένα δεν χρειάστηκε να μεταβεί στο σημείο ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για τον νέο κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Το κρουαζιερόπλοιο είχε φτάσει στον Πειραιά τα ξημερώματα της Τρίτης από τη Μήλο, στο οποίο μετέβη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο και έκανε τεστ στα 12 μέλη του πληρώματος, από τα οποία βγήκαν και τα τρία στα οποία υποβλήθηκαν αρνητικά.

Το κρουαζιερόπλοιο μεταφέρει 922 επιβάτες και 666 μέλη πληρώματος. Πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς-Κέρκυρα.

Η ανακοίνωση της εταιρίας

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, η πλοιοκτήτρια εταιρία, ΤUI Cruises, σύμφωνα με τις αυστηρές διαδικασίες λειτουργίας που ισχύουν για τα κρουαζιερόπλοια, όπως αυτές συμφωνήθηκαν με τις ελληνικές αρχές, διαθέτει σύστημα διαδικασιών διαχείρισης κρούσματος COVID-19 στο πλοίο, το οποίο τίθεται σε ισχύ.

Χάρη στα μέτρα υγιεινής και τους κανόνες καθαρισμού του σκάφους, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους επισκέπτες και το πλήρωμα, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Διαβάστε Ακόμα:

Κορονοϊός - Σύψας: Δεν έχουμε κάνει καμία εισήγηση για γενικό lockdown – Αν γίνει, θα γίνεται περιοδικά

Εμβόλιο για τη γρίπη: Ποιες ομάδες πρέπει να το κάνουν