«Αντιμετωπίζουμε μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων, αλλά και διασωληνωμένων, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ακόμα κατέστησε σαφές πως το ζήτημα δεν είναι να μιλάμε συνεχώς για μέτρα, ειδικά για νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στο κέντρο της Αθήνας, με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη και μαζί η Πολιτική Προστασία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, προχωρούν σε μια νέα δέσμη μέτρων που προστίθεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι 8 λέσχες φιλίας του δήμου Αθηναίων διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό
  • Εντατικοποιούνται τα rapid test από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας
  • Δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Σχετικά με την εικόνα στα σχολεία, ανέφερε ότι μέχρι και την Κυριακή έχει ανασταλεί η λειτουργία 10 σχολικών μονάδων πανελλαδικά, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 113 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Σημείωσε ότι 93 στα 123 σχολεία βρίσκονται στην Αττική.

Στον δήμο Ευρώτα, ανακοίνωσε ότι στα πρώτα 805 δείγματα που έχουν εξεταστεί σε αλλοδαπούς και όχι μόνο εργάτες γης, εντοπίστηκαν 39 θετικά κρούσματα, με το επιδημιολογικό φορτίο να εντοπίζεται χωροταξικά σε δύο κοινότητες. Προσθέοτνας ότι έχουν απομονωθεί τόσο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όσο και οι στενές επαφές τους.

Για τους εργάτης γης:

  • Διεξαγωγή τεστ στο σύνολο των εργατών γης της περιοχής, δηλαδή σε πάνω από 1.300 άτομα
  • Αποχή από την εργασία μέχρι τη διεξαγωγή του τεστ
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Χορηγήθηκε ήδη επαρκής αριθμός μασκών στους εργατές γης από τον δήμο Ευρώτα μέσω της ΚΕΔΕ
  • Έλεγχος των μετακινήσεών τους από και προς την επίμαχη περιοχή

Για τους κατοίκους της περιοχής:

  • Διεξαγωγή τεστ σε όσους συνεργάζονται ή έχουν έρθει σε επαφή με τους εργάτες γης
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας εκ μέρους τους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους

Διαβάστε Ακόμα:

Κορονοϊός: Νέα «έκρηξη» με 416 κρούσματα - Στους 79 οι διασωληνωμένοι

Κορονοϊός - Κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6: Η εξήγηση Εξαδάκτυλου για τον «λάθος συναγερμό»