Μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Live News», ο καθηγητής και μέλος επιτροπής των ειδικών για τον νέο κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, προσπάθησε να εξηγήσει πως γίνεται τα τεστ που έγιναν αρχικά σε μέλη του πληρώματος στο κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6» να ήταν θετικά και εν συνεχεία να βγουν αρνητικά, λέγοντας ότι δεν δικαιολογούνται 12 ψευδώς αρνητικά.

«Δεν ξέρω τι είδους τεστ έγιναν. Δεν είμαι ενήμερος για το αν ήταν τεστ αντισωμάτων ή τεστ αντιγόνων. Άκουσα ότι ήταν οριακά θετικά και προφανώς κάποιο λάθος έχει γίνει» , δήλωσε αρχικά και προσέθεσε:

«Το μοριακό τεστ παραμένει το πιο αξιόπιστο και από άποψη ειδικότητος και από άποψη ευαισθησίας. Μερικές φορές αυτό έχει να κάνει και με τη διαδικασία, αν είναι λάθος η διαδικασία, δεν παρθεί καλό υλικό. Δεν είναι πολύ έμπειρος αυτός που το κάνει και δεν πάρει σωστό υλικό από τη μύτη ή το φάρυγγα, μπορεί να βγουν και ψευδώς αρνητικά».

«Το θέμα των τεστ είναι πραγματικά σημαντικό για τη συγκεκριμένη νόσο και υπάρχουν κάποια προβλήματα», είπε ακόμα ο Χαράλαμπος Γώγος και τόνισε ότι:

«Στα μοριακά τεστ μπορεί να υπάρχει κάποια εξωγενής εστία από το εργαστήριο. Αν υπάρχει κάποιο κομμάτι ιού στο εργαστήριο μπορεί να περάσει στο σύστημα και να βρεθούν μερικά θετικά δείγματα. Δεν δικαιολογούνται τόσα πολλά ψευδώς θετικά τεστ μαζικά, όπως ήταν τα 12», κατέληξε για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πρέπει να πέσουν οι αριθμοί

Σχετικά με την κατάσταση κρούσματων κορονοϊού στην Αττική, ο καθηγητής δήλωσε ότι οι αριθμοί έχουν σταθεροποιηθεί, ωστόσο, τα νούμερα είναι υψηλά ώστε να πούμε ότι μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι.

«Σταθεροποίηση σε τέτοια νούμερα ψηλά δεν είναι ικανοποιητική. Πρέπει να πέσουν οι αριθμοί, πρέπει να ελαττωθεί ο αριθμός των θετικών τεστ σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των τεστ. Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί αν γίνονται πολλά τεστ πρέπει να δούμε να εκατοστιαίο ποσοστό των θετικών» ανέφερε.

Έχει σταθεροποιηθεί κάπως ο αριθμός των νοσηλευομένων και των νοσούντων σε μονάδες, παραμένει όμως αρκετά υψηλός.

«Τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν, η συμμόρφωση πρέπει να ‘ναι 100% αυτή τη στιγμή. Είναι μια επικίνδυνη περίοδος τώρα, είναι λίγο πριν μπούμε στη χειμερινή περίοδο που θα κλειστούμε μέσα σε κλειστούς χώρους. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος» τονίζει.

«Για να μην προχωρήσουμε σε μέτρα πιο επώδυνα θα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα αυτά, των οποίων τα αποτελέσματα θα δούμε από την προσεχή εβδομάδα», κατέληξε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Διαβάστε Ακόμα:

Κορονοϊός: Νέα «έκρηξη» με 416 κρούσματα - Στους 79 οι διασωληνωμένοι

Κορονοϊός - Κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6: Η εξήγηση Εξαδάκτυλου για τον «λάθος συναγερμό»