Η φωτογραφία που συνοδεύει τη δημοσίευση είναι παραπλανητική καθώς απεικονίζει επεισόδια από παλιότερη διαδήλωση, φοιτητών και όχι μαθητών και μάλιστα με χειμωνιάτικη περιβολή την ώρα που η θερμοκρασία στην Αθήνα την ώρα της πορείας, ξεπερνούσε τους 25 βαθμούς. Δίνει έτσι την αίσθηση κάποιου "πολέμου" στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη και ειρηνική διαδήλωση για μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στα σχολεία με μικροεπεισόδια που δημιούργησε μια περιθωροποιημένη από τους ίδιους τους μαθητές, ισχνή μειοψηφία. 

Όλα αυτά, χωρίς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων να αναφέρει πως πρόκειται για φωτογραφία αρχείου. Οι αντιδράσεις από χρήστες των social media, ήταν άμεσες, ενώ στο θέμα παρενέβη και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. 

ΕΦΕ: Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας

Κατόπιν καταγγελίας μέλους του Προεδρείου της ΕΦΕ αλλά και κατόπιν επισήμανσης από πλευράς πολιτών, έπεσε στην αντίληψή μας δημοσίευμα του ΑΠΕ σχετικά με το «Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 1η. Οκτωβρίου του 2020.Στο εν λόγω δημοσίευμα χρησιμοποιείται μια φωτογραφία που πρώτον, δεν απεικονίζει μαθητές αλλά φοιτητές και δεύτερον δεν απεικονίζει σημερινά αλλά παλαιότερα γεγονότα, με τη χρήση βίας από πλευράς διαδηλωτών που εμφανίζονται να υψώνουν κοντάρια σημαιών ως «ρόπαλα». Συνεπώς δεν υπάρχει καμία λογική σχέση της φωτογραφίας που χρησιμοποιήθηκε, με την απεικόνιση των σημερινών γεγονότων.

Αναζητήσαμε τη δημοσίευση στον ιστότοπο του ΑΠΕ, συγκεκριμένα στην διεύθυνση https://www.amna.gr/home/article/492669/Panekpaideutiko-sullalitirio-sto..., ελπίζοντας να βρούμε μια εξήγηση ή έστω την επιγραφή «φωτογραφία αρχείου».

Ωστόσο δεν βρέθηκε, ως της 4:20 μ.μ. καμία αντίστοιχη εξήγηση.

Θέλουμε με την παρούσα να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας, τόσο για τη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε όσο και για την έλλειψη της αναγραφής ότι πρόκειται για φωτογραφία αρχείου.