Σύμφωνα με όσα κατάγγειλε στην εκπομπή του Mega «Live News», η μητέρα μίας γυναίκας, η οποία κατοικεί στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα όπου βρέθηκαν δεκάδες κρούσματα κορονοϊού.

«Η μητέρα μου ζει στο γηροκομείο. Είναι αρνητική στο τεστ που της έγινε για τον κορονοϊό. Κάθε μέρα επικοινωνούσα με την προϊσταμένη, κάθε μεσημέρι, να ρωτήσω για τη μητέρα μου. Πήρα και εχθές. Ρώτησα αν είναι όλα καλά και μου είπαν ότι όλα ήταν καλά. Το βράδυ δεν είχαμε ειδήσεις. Το πρωί δη περιοχή δεν είχε ρεύμα γιατί έκανε έργα η ΔΕΗ, δεν είχα μάθει τίποτα. Σήμερα στις 12 και μισή επικοινώνησε η κόρη μου με το γηροκομείο για άλλο θέμα, και έτσι ενημερωθήκαμε», εξήγησε η γυναίκα.

«Δεν μας ειδοποίησε κανείς και το Σάββατο. 'Η Παρασκευή ή Σάββατο μας έστειλαν χαρτί μέσω viber που έπρεπε να το υπογράψουμε, ότι σε περίπτωση κορονοϊού ή γρίπης ή οτιδήποτε άλλο, το γηροκομείο δεν φέρει καμία ευθύνη. Πήραμε τηλέφωνο και μας είπαν ότι είναι συνέχεια της σύμβασης που έχουμε υπογράψει, και ότι τους το σύστησε να το κάνουν ο ΕΟΔΥ. Μου είπαν ακόμα ότι ο νοσηλευτής που βρέθηκε θετικός δούλευε βράδυ, και τελευταία δούλευε με 4 μάσκες και 3-4 γάντια».

Εισαγγελική παρέμβαση μετά τα δεκάδες κρούσματα

Με εντολή της προϊσταμένης ξεκίνησε κατεπείγουσα ποινική προκαταρκτική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις. Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί αν οι υπεύθυνοι του γηροκομείου παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του ιού σε βαθμό κακουργήματος, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα.

Στο συγκεκριμένο άρθρο ορίζεται ότι «όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

  • με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
  • με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
  • με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
  • με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Εκτός από την Εισαγγελία σχετική έρευνα διενεργεί και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

«Νοσηλευτές νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες» - Σε ισχύ περιοριστικά μέτρα

Ο αριθμός των κρουσμάτων στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, που έχει σημανεί συναγερμό στους ειδικούς, ξεπερνά τα 40 σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Ο κ. Αρκουμανέας έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στον οίκο ευγηρίας και υποστήριξε ότι κάποιοι νοσηλευτές, φαίνεται από τους πρώτους έλεγχους ,να νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες.

Περιοριστικά μέτρα στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων

Περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ, από χθες το βράδυ, στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου:

  • Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
  • Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) θα αναλάβει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για δέκα ημέρες, από χθες 30-09-2020 στις 9μμ έως και τις 9 Οκτωβρίου και ώρα 9μμ.

Διαβάστε Ακόμα:

Κορονοϊός: Παρατείνονται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου τα περιοριστικά μέτρα στην Αττική

Κορονοϊός: 272 από τα 385 εγχώρια κρούσματα στην Αττική