Η συγκεκριμένη διάταξη του Νόμου 4637 που περιελάμβανε τις τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα, θα περάσει από την κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου μετά την αναίρεση που άσκησε ο αντεισαγγελέας του Α. Π. Δημήτρης Παπαγεωργίου κατά απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που αφορούσε δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν σε γνωστό εφοπλιστή.

Η νομοθετική αυτή παρέμβαση είχε ως στόχο να διευκολύνει τα τραπεζικά στελέχη τα οποία υπό το φόβο διώξεων αρνούνταν τα τελευταία χρόνια να χορηγήσουν δάνεια ακόμη και εάν λάμβαναν επαρκείς εξασφαλίσεις.

Η όποια απόφαση πάντως του Αρείου Πάγου θα αποτελέσει κι έναν «μπούσουλα» για τα δικαστικά συμβούλια και τα δικαστήρια που έως τώρα έχουν εκδώσει αντιφατικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, μετά την ψήφιση του νόμου, τρία δικαστικά συμβούλια Πλημμελειοδικών έχουν έχουν παύσει την ποινική δίωξη και άλλα τρία όχι ενώ το Εφετείο, σε σύνθεση Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έπαυσε τη δίωξη σε τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας.