Πρόκειται για μία ναρκωτική ουσία, όχι και τόσο διαδεδομένη στη χώρα μας, η οποία προέρχεται από το «catha edulis», ένα θάμνο που φύεται στην ανατολική Αφρική και τη νότια Αραβία. Τα φύλλα του είναι λεπτά, γυαλιστερά και μυρίζουν έντονα, ωστόσο η επίδραση τους μειώνεται όταν ξεραθούν και γι’ αυτό είναι σύνηθες να καταναλώνεται τρεις με τέσσερις ημέρες μετά το κόψιμο. Με απλά λόγια, το KHAT είναι σαν φυσική κοκαΐνη, αρκεί να είναι «φρέσκο», ενώ η επίδραση του διαρκεί περίπου για 2 ώρες.

Αν και σε κάποιες χώρες το KHAT είναι νόμιμο (βλ. Αιθιοπία, Τζιμπουτί κ.ά.), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το έχει πιστοποιήσει σαν ναρκωτικό, το έχει τοποθετήσει στον πίνακα Ι των ψυχοτρόπων ουσιών από τις αρχές της δεκαετίας του '80. Γι’ αυτό και η εισαγωγή και διακίνηση του στη χώρα μας είναι παράνομη, επισείοντας κακουργηματικές κατηγορίες και ανάλογες ποινές.

Όσον αφορά τους δύο 18χρονους Ισραηλινούς, οι αστυνομικοί αξιοποίησαν σχετική πληροφορία που είχαν και κατά την άφιξη τους στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, οδηγήθηκαν για έλεγχο. Σε 4 βαλίτσες που είχαν μαζί τους, εντοπίστηκαν συνολικά 97,5 κιλά KHAT και βρέθηκαν άμεσα με χειροπέδες, ενώ η ναρκωτική ουσία κατασχέθηκε. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Τέλος, προ ημερών, μία 20χρονη Ισραηλινή είχε συλληφθεί κι αυτή προ ημερών όταν στις αποσκευές της εντοπίστηκαν περίπου 58 κιλά της ψυχοτρόπου ουσίας. Αυτό που ερευνούν πλέον οι Αρχές, είναι τα ναρκωτικά προορίζονταν για την Ελλάδα ή για άλλες χώρες του εξωτερικού!

Διαβάστε Ακόμα:

«Να τι έγινε στο Εφετείο...» - Πώς σχολιάζει η Αστυνομία τα επεισόδια της περασμένης Τετάρτης

Παρολίγον τραγωδία στην Κορινθία: Άγρια επίθεση σκυλιών σε κοριτσάκι – Το τραυμάτισαν στο κεφάλι