Με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος δικάζεται το πρωί της Δευτέρας στο κτίριο 9 των δικαστηρίων της Ευελπίδων και ώρα 11:00, ένας 14χρονος μαθητής Γ' Γυμνασίου από το Χαλάνδρι που συνελήφθη την Πέμπτη στη μαθητική διαδήλωση. 

Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων: Να αποσυρθούν οι κατηγορίες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προέδρου του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου: «Ο Βαγγέλης Γρηγορίου μαθητής της Γ’ Γυμνασίου εκπροσωπώντας το σχολείο του θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο των μαθητών την Πέμπτη 15/10 στο κέντρο της Αθήνας.

Πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα για δεύτερη φορά πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρ’ όλα αυτά όμως συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στην ΓΑΔΑ όπου με την διαδικασία του αυτοφώρου θα δικαστεί την Δευτέρα το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος (Δευτέρα 17/10 κτήριο 9 και ώρα 11:00)».

Στην ανακοίνωσή της, καταλήγει: «Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών, την άμεση παύση κάθε δίωξης και την αθώωση του χωρίς αστερίσκους. Ας σταματήσει η κατατρομοκράτηση των παιδιών μας και να συμφιλιωθούμε με το αυτονόητο: τα παιδιά μας δεν βγαίνουν τυχαία στον δρόμο. Ας τα ακούσουμε πριν να είναι αργά. Καλούμε παιδιά και γονείς σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 11:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Ο Βαγγέλης Γρηγορίου πρέπει να γυρίσει στο σχολείο του».

Συνήγορος μαθητή: Δεν επέτρεψαν στα ανήλικα να έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους

Όπως κατήγγειλε η συνήγορος συλληφθέντα μαθητή, Χρυσάνθη Χατζηδημητρίου, οι αστυνομικοί της ΓΑΔΑ επικαλούμενοι τον κορονοϊό, δεν επέτρεψαν σε ανήλικα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους όλο το τετραήμερο, ενώ απαγόρευσαν στους συνηγόρους τους να τους φέρουν φρέσκα ρούχα και συσκευασμένα τρόφιμα. 

«Μόνο η εκδικητική μανία και η επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών εξηγεί το ότι επιλέχθηκε να κρατούνται επί τέσσερις ημέρες ανήλικοι στα κρατητήρια ώσπου να έχουν τη δυνατότητα να απολογηθούν τη Δευτέρα στον ανακριτή!

Μόνο έτσι - και από κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο - εξηγείται το ότι ανήλικα παιδιά υποχρεώθηκαν να φοράνε επί τέσσερις ημέρες τα ίδια ρούχα και εσώρουχα στα κρατητήρια!»

ΣΥΡΙΖΑ: Το έγκλημά του είναι ότι διεκδικεί σχολείο με ασφάλεια

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέρει: «Η κυβερνητική καταστολή έχει φτάσει στο επίπεδο να συλλαμβάνεται και να παραπέμπεται μαθητής 14 ετών για κακουργήματα.

Ο Βαγγέλης, πρόεδρος του 15μελούς του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, συνελήφθη στο μαθητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης και κρατείται από τότε στην Ασφάλεια. Τον συνέλαβαν ενώ έβγαινε από ένα μαγαζί εστίασης και χωρίς να μπορέσουν να βρουν τίποτα ενοχοποιητικό πάνω του.

Το "έγκλημα" του είναι ότι διεκδικεί ένα σχολείο με ασφάλεια. Με λιγότερους/ες μαθητές/τριες ανά τμήμα, με περισσότερους εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας.

Αύριο Δευτέρα 19.10 και ώρα 11:00 π.μ. θα βρεθούμε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ευελπίδων μαζί με τους συμμαθητές του, τους συλλόγους γονέων και τον Δήμο Χαλανδρίου.

Η ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων δεν θα περάσει!»

ΚΝΕ: Να αφεθεί ελεύθερος ο μαθητής και να αποσυρθούν οι κατηγορίες

«Η απαράδεκτη σύλληψη και 4ημερη κράτηση στη ΓΑΔΑ 14χρονου μαθητή που συμμετείχε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στη μεγάλη μαθητική κινητοποίηση, σαν να είναι κοινός εγκληματίας, βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση, η οποία με ωμή καταστολή και απρόκλητη βία επιδιώκει να βάλει «φίμωτρο» στους χιλιάδες μαθητές που αγωνίζονται για τα αυτονόητα δικαιώματά τους στην υγεία και τη μόρφωση αναφέρει η ΚΝΕ σε σχόλιό της και τονίζει καταλήγοντας: 

«Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θα θερίσει θύελλες! Απαιτούμε εδώ και τώρα να αφεθεί ελεύθερος ο 14χρονος μαθητής και να απαλλαγεί πλήρως από τις ανυπόστατες κατηγορίες που τον βαραίνουν!».