Ο κ. Σαρηγιάννης είπε στο OPEN πως οι πολίτες φέτος τον χειμώνα καλό θα ήταν να αποφύγουν να ανάψουν τα τζάκια καθώς το κάψιμο των ξύλων μπορεί να εντείνει την διασπορά του κορονοϊού.

Εξήγησε πως έχει αποδειχτεί ότι ο κορονοϊός «είναι αερομεταφερόμενος» και «η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια ρύπανσης επιτείνει τις επιπτώσεις της έκθεσης στον ιό σε ευπαθείς ομάδες».

«Μεγαλώνει τη θνητότητα αποδεδειγμένα από επιδημιολογικές μελέτες στο Χάρβαρντ και όχι μόνο. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε μια φορά φέτος την έκκληση των σωματιδίων από παντού, να μην πάρουμε το αυτοκίνητο αν θέλουμε να πάμε κάπου κοντά, και να μην κάψουμε ξύλα για θέρμανση τον χειμώνα. Εδώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει κάτι με την έννοια της επιδότησης», επεσήμανε ο κ. Σαρηγιάννης.

Η καύση ξύλων «θα επιδεινώσει την πιθανότητα μετάδοσης με την έκθεση σωματιδίων που μας κάνει πιο ευπαθείς και πιο ευάλωτους και μεγαλώνει τη δυνατότητα μετάδοσης σε μεγαλύτερη απόσταση και σε περισσότερο χρόνο του κορονοϊού. Υπάρχει χώρος για δημοσιονομική πολιτική επιδότησης θέρμανσης έτσι ώστε ο κόσμος να μην κάψει ξύλα».

1.000 κρούσματα μέχρι τον Νοέμβριο

«Μέχρι τέλος Νοεμβρίου οι θάνατοι, αν δεν παρθούν μέτρα, θα έχουν φτάσει συνολικά τους 900», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Είμαστε στο κακό σενάριο, έχει αρχίσει να κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας που λέγαμε ότι υπήρχε μέχρι τις 21 Οκτωβρίου με δεδομένο τον καιρό και μία σειρά από παράγοντες μέσω των οποίων θα μπορούσαμε να είχαμε τιθασεύει την πανδημία», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση με τα νέα μέτρα, τα ημερήσια κρούσματα «μπορεί να φτάσουν γύρω στα 1.400 περίπου μέχρι το τέλος του Νοέμβρη και πολύ πάνω από 2.000 μέχρι το τέλος του χρόνου, μέχρι τα Χριστούγεννα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ αν επιβληθεί το μέτρο της χρήσης μάσκας παντού, η αποσυμφόρηση θα είναι πάρα πολύ σημαντική.

Σε περίπτωση εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου προβλέπει ότι τα καθημερινά κρούσματα θα πέσουν γύρω στα 170 κρούσματα την ημέρα.

Διαβάστε Ακόμα 

Κορονοϊός: «Άλμα» με 865 νέα κρούσματα - Σχεδόν 200 περισσότερα από χθες

Κορονοϊός: Δέκα περιφέρειες με διψήφια κρούσματα – 331 στην Αττική