Στον ΣΚΑΪ, μίλησε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας, Διευθυντής εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ και  δήλωσε ότι τώρα που αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες είναι η στιγμή κατά την οποία μπαίνουμε στο κανονικό επιδημιολογικό κύμα της νόσου Covid-19.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσακρής δήλωσε ότι θα πρέπει να έχουμε υπόψη μία μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, η οποία προβλέπει την εξέλιξη της πανδημίας για κάποιες χώρε μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη αναμένονται γύρω στους 4.000 θανάτους από κορονοϊό στην Ελλάδα έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021.

Εάν ληφθούν πιο δραστικά μέτρα και υπάρξει γενικευμένη χρήση της μάσκας, ο αριθμός των θανάτων θα είναι αρκετά μικρότερος, περίπου γύρω στις 3.000, ενώ αν τα πράγματα χαλαρώσουν τότε η πρόβλεψη κάνει λόγο για 14.000 νεκρούς. Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή η μελέτη είναι ενδεικτική του πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν τα μέτρα και πόσο δραστικά είναι για ττη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα  ο κ. Τσακρής ανέφερε ότι οι «κορονοϊοί εκδηλώνουν το επιδημιολογικό τους κύμα, σχετικά νωρίς το Φθινόπωρο, όπως στη Βόρεια Ευρώπη, που κάτι τέτοιο συνέβη τον Οκτώβριο», ενώ στη χώρα μας εκδηλώνονται λίγο αργότερα λόγω του γεγονότος ότι «οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν αργότερα στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Οπότε τώρα μπαίνουμε στο πραγματικό επιδημικό κύμα».

Ακόμα τόνισε ότι η διαφορά είναι ότι «έχουμε να κάνουμε μ’ έναν νέο ιό, που βρήκε έναν ευαίσθητο, παρθένο πληθυσμό στην Ευρώπη», που είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλό επιδημικό φορτίο πριν καν ξεκινήσει το πραγματικό επιδημικό κύμα και προσέθεσε ότι τα πιο δύσκολα ξεκινάνε τώρα που αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες. Φέρνοντας ως παράδειγμα την Καστοριά και την Κοζάνη, που έχουν «χτυπηθεί» σημαντικά από τον κορονοϊό, καθώς οι καιρικές συνθήκες προσομοιάζουν με αυτές πόλεων της Βόρειας Ευρώπης.

Νέα μέτρα στο τραπέζι

Εξήγησε ότι το πραγματικό επιδημιολογικό κύμα σημαίνει ότι  ιός θα μπορεί να εξαπλωθεί πολύ πιο εύκολα γιατί θα είμαστε πιο πολύ μέσα σε κλειστό περιβάλλον, όπου είναι λιγότερες οι δυνατότητες αερισμού, προσθέτοντας όμως ότι ευελπιστεί ότι στη χώρα μας θα εξακολουθήσει να είναι σύμμαχος ο καιρός.

Ακόμα δήλωσε ότι «όλες οι προβλέψεις συντελούν ότι θα έχουμε νέα αύξηση (κρουσμάτων) εάν τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν λειτουργήσουν αποτελεσματικά ή αν δεν ληφθούν και άλλα μέτρα -που είναι πάρα πολύ πιθανό, όλη η Ευρώπη κινείται σε αυτό το πλαίσιο».

Ακόμα είπε ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα προτείνει πιθανώς κάποια επιπλέον μέτρα τις επόμενες ημέρες και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα αποφασίσει ποια και πώς θα τα εφαρμόσει, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους.

Τέλος ο κ. Τσακρής είπε ότι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της επέκτασης της τηλεργασίας που όπως εξήγησε θα βοηθήσει στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και σε άσκοπες κοινωνικές επαφές. Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να επεκταθούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι πέραν από τις ιχνηλατήσεις στην κοινότητα αλλά και σε κλειστές δομές, όπως τα γηροκομεία για να ανιχνεύονται εγκαίρως νέες μικρές ή μεγάλες εστίες της πανδημίας.

Διαβάστε Ακόμα:

Κορονοϊός: Επτά νεκροί τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα

Θετικός στον κορονοϊό ο γιος της Φώφης Γεννηματά