Ο Πέτρος Κουναλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1937. Ήταν οικονομολόγος, και είχε σπουδάσει Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Υπήρξε μέλος της ΕΔΑ και του ΚΚΕ, ενώ στον αντιδικτατορικό αγώνα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και συμμετείχε  ως υπεύθυνος του Πατριωτικού Μετώπου Δυτικής Ευρώπης.

Στη διάσπαση του 1968 εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού και στην συνέχεια ήταν στέλεχος της ΕΑΡ και του Συνασπισμού, από τον οποίο παραιτήθηκε το 2003.

Ανακοίνωση για το θάνατο του Πέτρου Κουναλάκη εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση για το θάνατο του Πέτρου Κουναλάκη εξέδωσε το ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρει:

«Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Πέτρος Κουναλάκης, ένας άνθρωπος που τον χαρακτήριζαν η ανιδιοτελής μαχητικότητα, η συντροφικότητα και οι θεωρητικές αναζητήσεις. Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε μέλος της ΕΔΑ και του ΚΚΕ και συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ως υπεύθυνος του Πατριωτικού Μετώπου Δυτικής Ευρώπης.  Ο Πέτρος Κουναλάκης υπήρξε, επίσης, στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού και βουλευτής του Συνασπισμού. Από την πρώτη στιγμή έδωσε τη μάχη για την ανανέωση της αριστεράς με τόλμη και γενναιότητα στην πολιτική του σκέψη, ενώ πίστευε στην συνεργασία και συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».

Ανακοίνωση ΚΙΝΑΛ για το θάνατο του Πέτρου Κουναλάκη

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Πέτρο Κουναλάκη, έναν σπουδαίο πολιτικό, διανοητή, αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, αλλά και ένθερμο υποστηρικτή της συνεργασίας της ανανεωτικής Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Τα συλλυπητήρια τους για το θάνατο του Πέτρου Κουναλάκη εξέφρασαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης και ο Σπύρος Λυκούδης.

«Πέθανε ο Πέτρος Κουναλάκης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ανιδιοτελής, μαχητικός, ζεστός άνθρωπος. Βαθύς γνωστής της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής και της διεθνούς πολιτικής. Μεγάλη απώλεια για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο τον οποίο υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή», έγραψε στο Twitter ο Κώστας Ζαχαριάδης.

«Θλιβερό ήρθε το μαντάτο. Πέθανε σήμερα ο Πέτρος Κουναλάκης.

Ο καλός μας σύντροφος, ο ακριβός μας φίλος, ο συναγωνιστής μας, ο συνοδοιπόρος μας στους πολύχρονους αγώνες του αριστερού κινήματος δεν θα είναι πια κοντά μας.

Ο δικός μας άνθρωπος που μέχρι το τέλος στάθηκε όρθιος και συνεπής στις μεγάλες αξίες της Ανανεωτικής Μεταρρυθμιστικής Αριστεράς θα μας λείψει πολύ.

Θα μας λείψει η πολιτική του σοφία αλλά και το χιούμορ του, η παρέα του, η δημιουργική παρουσία του στις συναντήσεις μας.

Θα είμαστε πολύ φτωχότεροι χωρίς τον Πετρή», έγραψε από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης.