«Ελπίζουμε να πέσουν τα κρούσματα αλλά η δυναμική της αύξησης μας δημιουργεί την αίσθηση ότι πιθανώς θα έχουμε ακόμα περισσότερα, γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δούμε το θέμα πιο αποφασιστικά ούτως ώστε να αποκλείσουμε τη διεύρυσνη γιατί μετά θα είναι τεράστιο το πρόβλημα και δεν θα μπορούμε να το γυρίσουμε» επεσήμανε ο καθηγητής μιλώντας στο Mega.

Ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε έως και 2.000 κρούσματα μέχρι το Σαββατοκύριακο ενώ όσον αφορά τον δείκτη μεταδοτικότητας του κορονοϊού είναι μεταξύ 1,0 και 1,3.

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη

Μια από τις περιοχές που πλήττεται βαρύτατα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου η κατάσταση στην πόλη δεν είναι καλή.

Τα εκατοντάδες κρούσματα πιέζουν το σύστημα υγείας, καθώς η Θεσσαλονίκη αποτελεί κέντρο αναφοράς Covid-19 για τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι κατά πάσα πιθανότητα η πόλη θα περάσει στο «κόκκινο» επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη «γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση εκεί». «Υπάρχει μεγάλη διασπορά και τα νούμερα αυξάνονται συνεχώς» εξήγησε.

«Αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο μάξιμουμ φτάνουν»

Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικά αν εφαρμοστούν στο μάξιμουμ. «Αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο μάξιμουμ και έχουμε μεγάλη συμμόρφωση, φτάνουν. Το κακό είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε 100% συμμόρφωση» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα μέτρα. Στο τραπέζι είναι ήδη η ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας, ενώ σε περιοχές που είναι στο «κόκκινο», όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, δεν αποκλείεται τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν από τις 21:00.

Διαβάστε ακόμα

Κορονοϊός - Βασιλακόπουλος: Κρίσιμη η κατάσταση αλλά όχι εκτός ελέγχου

Κορονοϊός: «Μίνι» lockdown από σήμερα σε Ιωάννινα και Σέρρες - Οι αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας