Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε τους κατοίκους μέσω του 112 για κίνδυνο υψηλού κυματισμού μετά τον σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 19 χλμ βόρεια της Σάμου.

Το πρώτο μήνυμα του 112 απευθύνεται στους κατοίκους όλων των νησιών που ορίζονται από το τρίγωνο Ικαρία – Κω – Χίο, με τη σύσταση να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτίρια για τον κίνδυνο μεγάλων μετασεισμών.

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται αποκλειστικά στους κατοίκους της Σάμου τους οποίους επίσης καλεί να απομακρυνθούν από τα κτίρια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία εξωτερικά.

Παπαζάχος: Περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς - Να μην κατοικηθούν σπίτια με ζημιές

Κατηγορηματικός πως τα σπίτια που έχουν παρουσιάσει ζημιές από τον σεισμό, στη Σάμο, δεν πρέπει να κατοικηθούν ως να τα ελέγξουν οι μηχανικοί, είναι ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής ανέφερε πως «περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς. Ίσως να υπάρξει και κάποιος πιο κοντά στο νησί. Οι μετασεισμοί ίσως διαρκέσουν και μήνες».

Και συμπλήρωσε: «Όποια σπίτια παρουσιάζουν προβλήματα από τον σεισμό δεν πρέπει να κατοικηθούν. Πρέπει πρώτα να ελεγχθούν, καθώς ένα νέος μετασεισμός μπορεί να το ρίξει.

Ο σεισμός ήταν της τάξης των 7 ρίχτερ. Κανένα κτίριο χωρίς αντισεισμικό κανονισμό ή αυθαίρετο, δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέξει έναν τόσο μεγάλο σεισμό».

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά - «Χάναμε την ισορροπία μας» δηλώνει κάτοικος

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά στο Βαθύ της Σάμου μετά τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής. Οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Ενδεικτικό του πόσο ισχυρός ήταν ο σεισμός είναι τα λόγια του Αλέξη Κομνηνού, δημοσιογράφου και κατοίκου Σάμου στον ΣΚΑΙ: «φανταστείτε χάναμε την ισορροπία μας».

Λέκκας: Έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα – Πιθανότητα για μικρό τσουνάμι

Αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα έγινε ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, σημείωσε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας ενώ προειδοποίησε για την πιθανότητα μικρού τσουνάμι.

Ο Ευθύμης Λέκκας δήλωσε ότι ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε ουσιαστικά στα θαλάσσια σύνορα Σάμου και Τουρκίας και έγινε αισθητός στην Αθήνα, την Πάτρα και την Κρήτη.