Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το αεροδρόμιο θα παρέμενε κλειστό δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνει εκτενής έλεγχος και ήδη έχει ξεκινήσει αξιολόγηση τυχόν φθορών και ζημιών. Τελικά η κατάσταση στο αεροδρόμιο του νησιού ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο καθώς άνοιξε νωρίτερα απ΄όσο είχε προβλεφθεί.

Παράλληλα, στο νησί μεταβαίνει και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης με κλιμάκιο μηχανικών.

Νωρίτερα, ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στη Σάμο στις 13:51. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν της τάξης των 6,7 Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα

Σάμος: Μήνυμα του 112 – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν οι κάτοικοι του βορειονατολικού Αιγαίου λίγα λεπτά μετά το σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε τους κατοίκους μέσω του 112 για κίνδυνο υψηλού κυματισμού μετά τον σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 19 χλμ βόρεια της Σάμου.

Το πρώτο μήνυμα του 112 απευθύνεται στους κατοίκους όλων των νησιών που ορίζονται από το τρίγωνο Ικαρία – Κω – Χίο, με τη σύσταση να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτίρια για τον κίνδυνο μεγάλων μετασεισμών.

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται αποκλειστικά στους κατοίκους της Σάμου τους οποίους επίσης καλεί να απομακρυνθούν από τα κτίρια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία εξωτερικά.

Παπαζάχος: Περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς - Να μην κατοικηθούν σπίτια με ζημιές

Κατηγορηματικός πως τα σπίτια που έχουν παρουσιάσει ζημιές από τον σεισμό, στη Σάμο, δεν πρέπει να κατοικηθούν ως να τα ελέγξουν οι μηχανικοί, είναι ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής ανέφερε πως «περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς. Ίσως να υπάρξει και κάποιος πιο κοντά στο νησί. Οι μετασεισμοί ίσως διαρκέσουν και μήνες».

Και συμπλήρωσε: «Όποια σπίτια παρουσιάζουν προβλήματα από τον σεισμό δεν πρέπει να κατοικηθούν. Πρέπει πρώτα να ελεγχθούν, καθώς ένα νέος μετασεισμός μπορεί να το ρίξει.

Ο σεισμός ήταν της τάξης των 7 ρίχτερ. Κανένα κτίριο χωρίς αντισεισμικό κανονισμό ή αυθαίρετο, δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέξει έναν τόσο μεγάλο σεισμό».

 

Διαβάστε ακόμα:

Σεισμός στη Σάμο: Η θάλασσα βγήκε στη στεριά - «Χάναμε την ισορροπία μας» δηλώνει κάτοικος

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού - Οι οδηγίες της πολιτικής προστασίας