Πρόκειται, όπως είπε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ζούρος, «για γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα με κανονική κίνηση και βύθιση προς βορρά. Το ρήγμα προκαλεί έντονο ανάγλυφο στον θαλάσσιο πυθμένα παράλληλα με την βόρεια ακτή του νησιού και έχει μήκος περί τα 25 χιλιόμετρα».

Όπως είπε ο κ. Ζούρος, «οι μεγαλύτερες βλάβες φαίνεται να βρίσκονται στην Μικρασιατική ακτή, λόγω της βύθισης του επιπέδου του ρήγματος».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το σεισμικό κίνδυνο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου) υπολογίσθηκε ότι το δυναμικό του ρήγματος μπορεί να δώσει σεισμό 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Λέκκας: Ο σεισμός έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα

Αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα έγινε ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, σημείωσε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας ενώ προειδοποίησε για την πιθανότητα μικρού τσουνάμι.

Ο Ευθύμης Λέκκας δήλωσε ότι ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε ουσιαστικά στα θαλάσσια σύνορα Σάμου και Τουρκίας και έγινε αισθητός στην Αθήνα, την Πάτρα και την Κρήτη. 

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αντίκτυπο του σεισμού στην περιοχή της Σάμου.

Άκης Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης από την πλευρά του εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Παπαζάχος: Περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς - Να μην κατοικηθούν σπίτια με ζημιές

Κατηγορηματικός πως τα σπίτια που έχουν παρουσιάσει ζημιές από τον σεισμό, στη Σάμο, δεν πρέπει να κατοικηθούν ως να τα ελέγξουν οι μηχανικοί, είναι ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής ανέφερε πως «περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς. Ίσως να υπάρξει και κάποιος πιο κοντά στο νησί. Οι μετασεισμοί ίσως διαρκέσουν και μήνες».

Και συμπλήρωσε: «Όποια σπίτια παρουσιάζουν προβλήματα από τον σεισμό δεν πρέπει να κατοικηθούν. Πρέπει πρώτα να ελεγχθούν, καθώς ένα νέος μετασεισμός μπορεί να το ρίξει.

Ο σεισμός ήταν της τάξης των 7 ρίχτερ. Κανένα κτίριο χωρίς αντισεισμικό κανονισμό ή αυθαίρετο, δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέξει έναν τόσο μεγάλο σεισμό».

 

Διαβάστε ακόμα:

Σεισμός στη Σάμο: Η θάλασσα βγήκε στη στεριά - «Χάναμε την ισορροπία μας» δηλώνει κάτοικος

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού - Οι οδηγίες της πολιτικής προστασίας