Για την δράση της αδίστακτης και συνάμα... hi-tech συμμορίας (σ.σ. «καλωδίωναν» τα σπίτια όπου εισέβαλαν με κάμερες) συνελήφθησαν δύο Ρομά 23 και 41 ετών, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλοι δύο ηλικίας 23 και 24 ετών. Από τα τέλη Αυγούστου 2020, όταν η ΕΛ.ΑΣ. άρχισε να παρακολουθεί τη δράση τους, οι συγκεκριμένοι κακοποιοί είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 11 κλοπές τόσο στην Αττική (Βάρη, Π. Φάληρο, Νίκαια) όσο και στην περιφέρεια (Άρτα και Πρέβεζα). Μάλιστα, προκειμένου να μην γίνονται εύκολα αντιληπτοί, άλλαζαν ρόλους και σύνθεση μετά από κάθε «χτύπημα».

Η συμμορία «χτυπούσε» πρωινές και μεσημεριανές ώρες με συγκεκριμένο «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο. Αρχικά εντόπιζαν και παρακολουθούσαν σπίτια, στη συνέχεια εισέρχονταν σε αυτά από ανασφάλιστα σημεία ή από πόρτες και μπαλκονόπορτες, χρησιμοποιώντας διαρρηκτικά εργαλεία. Για να καλύψουν τα πρόσωπά τους φορούσαν χειρουργικές μάσκες, εκμεταλλευόμενοι τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του κορονοϊού.

Αναζητείται ο τσιλιαδόρος - οδηγός

Όσον αφορά τους διακριτούς ρόλους, ο 23χρονος μη συλληφθείς παρέμενε εντός του «επιχειρησιακού» αυτοκινήτου σε κοντινή απόσταση από την στοχοποιημένη οικία, παρέχοντας στα υπόλοιπα μέλη συνδρομή είτε με τη μορφή ειδοποίησης αν προσέγγιζαν οι ένοικοι ή αστυνομικοί, είτε για την άμεση παραλαβή τους από το σημείο. Τα υπόλοιπα μέλη ανά περίπτωση προκαθόριζαν τους ρόλους τους σε αυτούς που εισέρχονταν στην οικία (δύο άτομα) και σε αυτούς που θα επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία.

Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας των μελών της συμμορίας, συνιστά το γεγονός ότι δε δίστασαν ακόμη και να επιτεθούν, ασκώντας σωματική βία κατά αστυνομικού, ώστε να αποφύγουν επικείμενη σύλληψή τους, αμέσως μετά τη απόπειρα κλοπής από οικία. Τα κλοπιμαία τα απέκρυπταν στην κατοικία του 41χρονου συλληφθέντα, ο οποίος και είχε εγκαταστήσει σύστημα καταγραφής με κάμερες σε διάφορα σημεία εξωτερικά της οικίας ως μέτρο προειδοποίησης σε ενδεχόμενο εντοπισμού τους.

Πάνω από 35.000 ευρώ τα κλοπιμαία

Από τις έρευνες στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, κοσμημάτων, το χρηματικό ποσό των 4.060 ευρώ, 1 καταγραφικό μηχάνημα αποθήκευσης δεδομένων καμερών επιτήρησης, 5 κάμερες επιτήρησης, 1 οθόνη αναπαραγωγής εικόνας, γάντια και είδη ρουχισμού των κατηγορουμένων που φορούσαν κατά τη διάπραξη των κλοπών, καθώς και το «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο της συμμορίας. Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δράση, υπερβαίνει το ποσό των 35.000 ευρώ.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι σχεδόν όλα τα μέλη της «συμμορίας με τις ιατρικές μάσκες» έχουν κατηγορηθεί και κατά το παρελθόν για κλοπές και ληστείες. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.