«Υπάρχουν τουλάχιστον 15 ημέρες μπροστά μας», για χαλάρωση των μέτρων, είπε ο κ. Γώγος, προσδιορίζοντας μια πιθανή, πρώτη χαλάρωση των μέτρων περίπου στις 15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Γώγος στον ΣΚΑΙ, ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και στη συνέχεια τα γυμνάσια και τα λύκεια. Θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο με έλεγχο του αριθμού των πελατών.

Στη συνέχεια θα μπορούσε να ακολουθήσει η εστίαση, είπε ο καθηγητής, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται αποκλειστικά στα εστιατόρια (σ.σ και όχι σε μπαρ ή κέντρα νυχτερινής διασκέδασης). Για την όποια λειτουργία είπε πως θα γίνει αξιοποίηση και των εξωτερικών χώρων με συσκευές θέρμανσης.   

Όπως είπε, «είμαστε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση ακόμα» και κάλεσε τον κόσμο να συμμορφωθεί στα αναγκαία μέτρα για την ανακοπή του δεύτερου επιδημικού κύματος. 

«Προτεραιότητα είναι η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών» είπε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει μία επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης στα 2.500 με 3.000 κρούσματα ημερησίως.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η «αντανάκλαση» σε ελάττωση αριθμού των νοσηλευόμενων ακολουθεί περίπου μία εβδομάδα με δέκα ημέρες αργότερα, καθώς τόσο συνήθως χρειάζεται η νόσος COVID-19 για να προκαλέσει τα βαριά της συμπτώματα.

Ως εκ τούτου η επόμενη εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη και αν ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αρχίσει να πέφτει κάτω από τα 2.000 κρούσματα, τότε η πίεση στο ΕΣΥ θα μειωθεί.   

Διαβάστε Ακόμα 

Κορονοϊός: 2.311 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Αρνητικό ρεκόρ με 108 νεκρούς και 522 διασωληνωμένους

Κορονοϊός: Σταθερά υψηλά τα κρούσματα σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, «έκρηξη» στη Λέσβο - Πού εντοπίστηκαν τα 2.311 νέα