Στη μη αναμενόμενη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης σε περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, αναφέρθηκε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Δήλωσε ότι βρισκόμαστε πλέον σε μία σταθερότητα και ίσως από εδώ και πέρα να ξεκινήσει η κάθοδος των κρουσμάτων

Μίλησε για το παράδειγμα της Μαγνησίας, η οποία άλλαξε επίπεδο στον χάρτη και πήγε στο «κόκκινο» νωρίτερα, επειδή συνορεύει με τη Λάρισα και υπήρχαν πληροφορίες ότι πολύς πληθυσμός μετακινούνταν από τη Λάρισα στον Βόλο όταν είχαν κλείσει τα καταστήματα αρχικά στη Λάρισα.

Επιπλέον ανέφερε ότι σε τρεις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας ο συντελεστής μεταδοτικότητας, -το λεγόμενο Rt, τις τελευταίες ημέρες είναι κοντά στο 1 και στη Μαγνησία παραμένει λίγο πάνω από το 1, όπου όμως παρουσιάζει πτωτική τάση καθώς ήταν στο 1,18 και πλέον έχει πέσει στο 1,13.

Ακόμα προσέθεσε ότι, «το ότι δεν βελτιώνεται παρότι μπήκε πιο νωρίς σε μέτρα έκτακτα, αυτό πρέπει να το δούμε λιγάκι και ενδεχομένως να σχετίζεται και με άλλες περιοχές που δεν βελτιώνονται τόσο γρήγορα όσο περιμέναμε»

Για το φαινόμενο ότι μερικές περιοχές δεν ανταποκρίνονται το ίδιο με άλλες, εκτίμησε ότι ενδεχομένως αυτό να οφείλεται σε μη τήρηση των μέτρων, όπως και στα προηγούμενα επίπεδα αναμενόταν καλύτερη τήρηση των μέτρων, η οποία δεν υπήρχε.

Επίσης ο καθηγητής επεσήμανε ότι εάν η τήρηση των μέτρων ήταν αντίστοιχη του χρώματος που είχε μπει στους επιδημιολογικούς χάρτες, τότε «δεν θα φτάναμε σ’ ένα πολύ μεγάλο δεύτερο κύμα»

«Δεδομένου όμως ότι υπάρχει ένα ποσοστό συμμόρφωσης χαμηλότερο από το αναμενόμενο στον πληθυσμό αυτό είναι κάτι που φαίνεται και τώρα στο καθολικό lockdown ότι ορισμένες περιοχές δεν ανταποκρίνονται το ίδιο σε σχέση με άλλες», προσέθεσε.

Τόνισε ότι ενδεχομένως τα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα να έχουν καθοδική πορεία, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων.

«Θεωρώ ότι αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να εφαρμόζουμε τα μέτρα, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια πτώση των κρουσμάτων και ενδεχομένως τέλος της επόμενης εβδομάδος, αρχές της άλλης, δηλαδή περίπου σε 10 μέρες θα έχουμε και μια βελτίωση στο σύστημα υγείας».

Για τον χρόνο χαλάρωσης των περιορισμών, τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση στο Σύστημα Υγείας και μετά να ξεκινήσουμε να συζητάμε για άρση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι σταδιακή, ξεκινώντας από τα σχολεία.

Για το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown είπε ότι για να μην ξανακλείσουμε, θα πρέπει να εφαρμοστούν σωστά οι τρεις βασικοί κανόνες: σωστή χρήση μάσκας, διατήρηση αποστάσεων, υγιεινή χεριών.

Ακόμα τόνισε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά και δεν κάνουμε Χριστούγεννα όπως άλλες χρονιές.

Τέλος όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος, δήλωσε ότι «θα μας βοηθήσει το εμβόλιο, όπου τέλος Δεκεμβρίου με αρχές του επόμενου ν’ αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Ωστόσο τόνισε ότι αυτό θα είναι μία βοήθεια, καθώς και με το εμβόλιο τα μέτρα δεν θα σταματήσουν έως ότου υπάρξει ένα ποσοστό που θα μας φτάσει κοντά στην ανοσία αγέλης», κατέληξε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Διαβάστε Ακόμα:

Κορονοϊός – Ο «χάρτης» των κρουσμάτων: Τη «μαύρη» πρωτιά η Θεσσαλονίκη, 124 η Μαγνησία  

Κορονοϊός: 1388 τα κρούσματα, 549 οι διασωληνωμένοι - 84 νεκροί το τελευταίο 24ωρο