Ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, εξέφρασε την εκτίμηση πως το άνοιγμα της χωρας θα πρέπει να γίνει και πάλι σε ζώνες, και όχι ταυτόχρονα στη Βόρεια και τη Νότια Ελλάδα.

«Τώρα αν θα είναι δύο ή τρεις, θα το κρίνουν οι ειδικοί με βάση τα στατιστικά στοιχεία», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων και της αγοράς, ο καθηγητής δήλωσε πως αυτή θα εξαρτηθεί από τους δείκτες εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα: 

Υπάρχουν έξι δείκτες που πρέπει να παρακολουθούμε σε σχέση με τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε. Ο ένας είναι ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων συνολικά κι ελπίζουμε σε σημαντική μείωση τις επόμενες μέρες, μετά τη Δευτέρα- Τρίτη πιο έντονα, και ο δεύτερος είναι η κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων στις ευάλωτες ομάδες.

Ο τρίτος δείκτης είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο τέταρτος είναι ο αριθμός των θανάτων, ο πέμπτος δείκτης -που δυστυχώς δεν τον έχουμε στη χώρα- είναι πόσοι έχουν κολλήσει τον κορονοϊό σε κάθε περιοχή της χώρας, γιατί έτσι φαίνεται πόσοι έχουν αναπτύξει αντισώματα, και ο έκτος δείκτης είναι το τι θέλεις να ανοίξεις».

Παράλληλα, ο κύριος Μόσιαλος ανέφερε πως για να ανοίξουν τα σχολεία, κάτι που ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό, δεν πρέπει να λειτουργήσουν πολλά άλλα: «Δεν μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία με συνολική υπερφόρτωση της κυκλοφορίας», υπογράμμισε.

Η πρόταση Μόσιαλου για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Με χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος προχώρησε σε μια δημόσια πρόταση προς την κυβέρνηση και την ΕΕ για ένα διεθνούς ισχύος ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον COVID-19.

Εκφράζοντας τη συμφωνία του με την απόφαση να μην υιοθετηθεί η πρόταση για πιστοποιητικά ανόσιας λόγω πρώτερης λοίμωξης από τη νόσο του κορονοϊού, ισχυρίστηκε πως δεν ισχύει το ίδιο στην περίπτωση των εμβολιασμών, ειδικά όσον αφορά στις διεθνείς μεταφορές και στα ταξίδια.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά, «το ηλεκτρονικό σύστημα για COVID-19 θα μπορούσε να ξεκινήσει από την Ευρώπη. Αυτό βέβαια σημαίνει πως εάν τεθεί σε ισχύ, εάν κάποιοι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο απλά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν διεθνώς. Αλλά θεωρώ πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα κάνει τα εμβόλια και θα είναι σε θέση να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη ασφάλεια.»

«Το τεχνικό μέρος αυτού του ζητήματος είναι απλούστατο. Ευρύτερα θέματα που έχουν σχέση με την αξιοπιστία των οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για τους εμβολιασμούς βέβαια θα είναι πιο σύνθετα. Επιπλέον, για να γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό πρέπει να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια σε όλο τον πλανήτη».

«Η εφαρμογή των πιστοποιητικών για εμβόλια COVID-19 θα πρέπει να προταθεί επίσημα από την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα

Βατόπουλος: Προβληματισμός για την επαρχία - Στο τραπέζι πάλι τα τοπικά lockdown

Πιερρακάκης για το sms 7: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι