Η Σπυριδούλα Καστάνη Κορωνίδου και ο Πέτρος Κορωνίδης δηλώνουν πως η ζωή τους, πλέον, έχει επιστρέψει στην προ κορονοϊού εποχή. 

Κάθε κάτοικος στην Κίνα διαθέτει έναν «πράσινο» κωδικό, ο οποίος «δείχνει» αν είναι ενδεχομένως φορέας COVID, επειδή έχει επισκεφτεί «επικίνδυνες» περιοχές. 

«Ο κωδικός σχετίζεται με το σήμα του κινητού. Μπορεί το σύστημα να ανακαλύψει σε ποιες περιοχές έχουμε περάσει. Έχει γίνει εξουσιοδότηση από εμάς για να έχουν οι Αρχές πρόσβαση. Εφόσον δεν έχουμε επισκεφτεί περιοχές που είναι επικίνδυνες, για τις οποίες μας έχει ενημερώσει η κυβέρνηση, αυτός ο κωδικός είναι πράσινος. Ο κωδικός μπορεί να αλλάξει από επιλογή μας γιατί λήγει κάθε 14 μέρες και εκεί συμπληρώνουμε μία αίτηση που δηλώνουμε ότι δεν έχουμε συναντήσει κάποιον που είχε πυρετό ή COVID. Με αυτό τον τρόπο και την ατομική ευθύνη που δεν επισκεπτόμαστε περιοχές με πρόβλημα και με το σήμα του κινητού δεν προκαλούμε κίνδυνο σε τρίτους», είπε ο Πέτρος Κορωνίδης στο STAR Κεντρικής Ελλάδας.

«Η κανονικότητα έχει ξεκινήσει, ειδικά μετά τον Αύγουστο η κατάσταση έχει επανέλθει 100% στην καθημερινή και επαγγελματική μας ζωή. Μετά το πρώτο κύμα υπήρξε ένα σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων μέχρι τον Μάρτιο. Τα μέτρα για την επιδημία υπήρχαν μέχρι τον Ιούλιο και άρχισαν να χαλαρώνουν γιατί τα κρούσματα ήταν ελάχιστα. Τα μέτρα ήταν σε τοπικό επίπεδο. Τα κρούσματα ήταν περιορισμένα, ήταν συνήθως ξένοι που επέστρεφαν. Όταν άνοιξαν τα σύνορα υπήρχε μια εξαιρετικά οργανωμένη διαδικασία που ξεκινούσε από το αεροδρόμιο, ελέγχονταν και επέστρεφαν κανονικά στη ζωή τους χωρίς να κινδυνεύουν άλλοι», σημείωσε. 

«Από τον Ιούνιο βλέπουμε μεγάλη διαφορά. Ο κόσμος έχει συμμορφωθεί με όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, όχι λόγω φόβου, αλλά σεβασμού. Σέβεται τα μέτρα γιατί ξέρουν ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα για να τους προστατέψει», ανέφερε η Σπυριδούλα Καστάνη Κορωνίδου.

«Το εμβόλιο συζητήθηκε την περίοδο του πρώτου lockdown, ο κόσμος έχει χαλαρώσει με αυτό το θέμα, δεν γίνονται συζητήσεις για το αν ο κόσμος μπει σε αυτή τη διαδικασία» αποκάλυψε η κυρία Κορωνίδου.

Αρνητικό τεστ και καραντίνα για όλους τους ταξιδιώτες

«Το μόνο που θυμίζει εκείνη την περίοδο είναι τα μέτρα προφύλαξης. Σε πάρα πολλούς δημόσιους χώρους για παράδειγμα επιβάλλεται η χρήση μάσκας και γίνεται θερμομέτρηση. Σε έκθεση που επισκεφτήκαμε κάναμε τεστ ενώ οι εκθέτες έκαναν τεστ δύο φορές. Οι εισερχόμενοι στο αεροδρόμιο πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ και να μπουν σε καραντίνα. Έχουμε έναν πράσινο κωδικό που κουβαλάμε», είπε ο Πέτρος Κορωνίδης.

«Οι δυνατότητες της Κίνας με τέτοιο πληθυσμό δεν μπορούν να συγκρίνονται με τις δυνατότητες της Ελλάδας. Η Κίνα έχει δαπανήσει τεράστια ποσά για την προστασία του πληθυσμού. Το αποτέλεσμα που βλέπουμε σίγουρα δεν είναι τυχαίο», επεσήμανε.