Ότι δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην επιτροπή των ειδικών το ζήτημα της άρσης των περιοριστικών μέτρων, δήλωσε η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος που πήρε μέρος στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου

Η ίδια σημείωσε «Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερό. Είδαμε μείωση σε πολλές περιοχές των κρουσμάτων. Στην επικράτεια ο μ.ο κρουσμάτων βρίσκεται στις 2000. Αυτά είναι ευχάριστα, αλλά δυστυχώς η μείωση έχει πιο αργό ρυθμό απ' όσο θα επιθυμούσαμε. 

Και τρεις εβδομάδες μετά το λοκντάουν βλέπουμε σε περιοχές να αυξάνονται τα κρούσματα. Νομίζουμε ότι έχουν να κάνουν με κλειστές δομές. Η ηλικία των ασθενών, έχει ανέβει. Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται. Θα συνεχίσει να πιέζεται και την επόμενη εβδομάδα. 

Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν σταθεροποιηθεί. Το 1/4 νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη. Αναμένουμε μείωση την προσεχή εβδομάδα. Όλοι γνωρίζετε την πληρότητα των ΜΕΘ και είδαμε αεροδιακομιδή. Η πληρότητα είναι στο 88%. Υπολογίζεται ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα χρειαστεί να νοσηλευτούν 1600 και σε ΜΕΘ 250. Οι απώλειες συνεχίζουν να αυξάνονται. Κατά μ.ο έχουμε 85 θανάτους την ημέρα. 

Αν και έχουμε μείωση, είναι με βραδύτερο ρυθμό απ' ότι θα θέλαμε. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην επιτροπή μας. Η πίεση στις ΜΕΘ της χώρας σημαντικό στοιχείο για τις αποφάσεις μας. Βεβιασμένη άρση θα σημάνει απότομη αύξηση κρουσμάτων. Η αποφυγή του συνωστισμού και συναθροίσεων είναι απαραίτητη. Κάποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν αλλά ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας.