Υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τάχθηκε, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη και ότι θεωρεί την ημερομηνία πιο ιδανική από τις 14 Δεκεμβρίου.

Εκφράζοντας την εκτίμηση πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα, σημείωσε χαρακτηριστικά πως θα πρέπει «να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα».

Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε σε άνοιγμα με περιορισμούς για το ωράριο και με απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα, καθώς και sms ακόμα και τις ημέρες των γιορτών.

Αργή πτώση της πανδημίας - Πολλές εισαγωγές, διασωληνώσεις και θάνατοι

Ο κύριος Σύψας ανέφερε πως αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων - έχει πέσει από το 19% στο 10% - όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων, τα οποία μας δείχνουν περισσότερες εισαγωγές από εξιτήρια και, δυστυχώς, διασωληνώσεις και θανάτους:

«Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη, γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών»

Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε την αργή πτώση της πανδημίας για αρκετούς λόγους, όπως την τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το lockdown που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Σημείωσε, μάλιστα, πως την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κορονοϊού, ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα

«Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας»

Ο Νίκος Σύψας επεσήμανε πως «όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο» και ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου.

Προειδοποίησε ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα», ενώ τόνισε πως «στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια».

«Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κύριο Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων.

Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο κατά κύριο λόγο. «Το αν θα ανοίξουν εστίαση, διασκέδαση και γυμναστήρια θα εξαρτηθεί από τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα». 

«Αν καταφέρουμε και εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες αρχές καλοκαιριού, τότε θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε και θα σημάνει και το τέλος της επιδημίας στην χώρα μας», σημείωσε τέλος.

Υπενθυμίζεται πως 121 άνθρωποι πέθαναν από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα. 1747 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα, Σάββατο από τον ΕΟΔΥ ενώ 606 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.