Το ‪reader.gr τους συνάντησε στο «Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης» του δήμου Αθηναίων, στον σταθμό Λαρίσης και στον «Άλλον Άνθρωπο» του Κώστα Πολυχρονόπουλου στη Μ. Αλεξάνδρου στο Μεταξουργείο.‬

Μεσα σε τέτοια κρίση, τη μεγαλύτερη αλλά όχι όμως και τη μοναδική την τελευταία δεκαετία, άλλοι έχασαν αγαπημένους ανθρώπους και άλλοι τις δουλειές τους και τα μαγαζιά τους, σπεύδουν σήμερα για ένα γεύμα στα συσσίτια της Αθήνας.

Οι ουρές μέρα με την μέρα μεγαλώνουν. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι εκείνοι που πλέον δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες όπως το φαγητό. Η σύγκρουση των συναισθημάτων είναι αναπόφευκτη. Από τη μια γονείς με τα παιδιά τους, χέρι - χέρι περιμένουν στην σειρά για να παραλάβουν ένα γεύμα και από την άλλη οι εθελοντές που τους εξυπηρετούν καθημερινά, δίνουν ελπίδα, δείχνοντας πως ακόμα υπάρχει αγάπη και αλληλεγγύη παρά την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση που διανύει η κοινωνία μας.

Τα άτομα που εξυπηρετούν τον κόσμο φορούν μάσκα, τηρούν τις αποστάσεις, ακολουθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, ενώ και στο δημοτικό συσσίτιο και στο «μαγαζί του Κώστα» εισέρχονται για να πάρουν φαγητό αφού πρώτα καθαρίσουν τα χέρια τους με αντισηπτικό.

Στο Μεταξουργείο επίσης, οι εθελοντές έχουν βγάλει στο πλάι της εισόδου φορτηγάκι με 4-5 πλυντήρια για όσους θέλουν να πλύνουν τα ρούχα τους. Από σεβασμό σ’ αυτούς που δίνουν μαθήματα ζωής χωρίς να έχουν τα απαραίτητα για να τη ζήσουν.

Κι όμως κάνουν πολύ απλά πράγματα για να σωθούν και να προστατεύσουν τους συνανθρώπους τους, στέλνοντας το πιο ανόθευτο μήνυμα: «Κανείς δεν περισσεύει, κανείς δεν θα λείπει από την ουρά αύριο το μεσημέρι».