Χθες, Σάββατο, οι νεκροί από τον κορονοϊό έφτασαν τους 121 για πρώτη φορά στην χώρα μας και συνολικά πλέον την τελευταία εβδομάδα έχουν χάσει την ζωή τους 696 άνθρωποι. Ενα νούμερο που τρομάζει και δεν αφήνει περιθώρια για χαλάρωση τα επόμενα 24ωρα από κανέναν. Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περισσότερες από τα εξιτήρια.

Το σύνολο των 696 νεκρών σε μόλις 7 ημέρες υποδηλώνει πως ένας συμπολίτης μας έχανε την ζωή του κάθε 15 λεπτά!

Αναλυτικά, από την περασμένη Κυριακή, 22 Νοεμβρίου, μέχρι και το Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, η θλιβερή λίστα έχει ως εξής:

  • Στις 22 Νοεμβρίου, οι νεκροί ήταν 103
  • Στις 23 Νοεμβρίου, οι νεκροί ήταν 84
  • Στις 24 Νοεμβρίου, οι νεκροί ήταν 101
  • Στις 25 Νοεμβρίου, οι νεκροί ήταν 87
  • Στις 26 Νοεμβρίου, οι νεκροί ήταν 99
  • Στις 27 Νοεμβρίου, οι νεκροί ήταν 101
  • Στις 28 Νοεμβρίου, οι νεκροί ήταν 121.

Με τα συγκεκριμένα νούμερα φαίνεται πολύ δύσκολη η άμεση άρση του lockdown, με τις φωνές από ειδικούς που ζητούν να μείνει η καραντίνα και μέσα στις γιορτές να πληθαίνουν.

Απομακρύνεται το σενάριο να ανοίξει η εστίαση τις γιορτές

Η ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ – παρά τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων – «δείχνει» παράταση τουλάχιστον μέχρι την 14η Δεκεμβρίου, με τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν πως το lockdown θα πρέπει να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται, ακόμα και αν αυτό έχει ως… αντίκτυπο το να χάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα.

Το στίγμα στους πολίτες για το πώς θα μοιάζουν τα Χριστούγεννα φέτος το έδωσε άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα περάσουμε πολύ πιο περιορισμένα με τις οικογένειές μας και, όπως είπε το Σάββατο (27/11) ο πρωθυπουργός, ενδεχομένως με μία οικογένεια ακόμα. Οι οριστικές αποφάσεις ακόμα δεν έχουν ληφθεί και όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μάλιστα, παρά τα σενάρια που τοποθετούσαν την επαναλειτουργία της εστίασης κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, η λύση αυτή δεν φαίνεται να προκρίνεται. Σύμφωνα με το MEGA, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το σενάριο εστιατόρια και καφέ να μην ανοίξουν καθόλου τις ημέρες των εορτών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη. Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση δεν αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια.

 

Διαβάστε ακόμα

Σύψας: Χριστούγεννα μόνοι μας - Άρση του lockdown στις 21 Δεκεμβρίου

Δραματική έκκληση από Καπραβέλο: Να μην ανοίξουμε - Θα είναι εθνική τραγωδία