Μία «ζωντανή μαρτυρία» του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, η Γιαννιώτισσα Εσθήρ Κοέν, έφυγε σήμερα από την ζωή. 

Η γηραιότερη Ελληνίδα, επιζώσα από τα κολαστήρια του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, είχε συγκλονίσει πολλές φορές με τις αφηγήσεις τις για τις δοκιμάσιες που βίωσε, έχοντας χαραγμένο τον αριθμό του στρατοπέδου στο αριστερό της χέρι και την ψυχή της.

Στα 17 της χρόνια, η Εσθήρ Κοέν έζησε την θηριωδία όταν στις 25 Μαρτίου του 1944 οι Γερμανοί μάζεψαν στην πλατεία Μαβίλη όλους τους Εβραίους της πόλης.Μιλώντας στην Καθημερινή το 2014, η κυριά Κοέν περιέγραφε χαρακτηριστικά:

Οταν μας έβγαζαν από τα σπίτια μας και μας έσερναν στους δρόμους για να μας πάνε στην Γερμανία, δεν τράβηξε κανένας γείτονας ούτε το κουρτινάκι για να δει τι γίνεται

Ακολούθησε η πορεία προς την καταστροφή και τον θάνατο. Είδε για τελευταία φορά τους γονείς της και τα έξι αδέλφια της στην πύλη του Άουσβιτς.

Είδα τελευταία φορά τους γονείς μου στη ράμπα στο Αουσβιτς, όπου μας χώρισαν. Θυμάμαι ότι καθώς απομακρύνονταν στην καρότσα ενός φορτηγού, φώναξε σε εμένα και την αδερφή μου: «Κορίτσια να διαφυλάξετε την τιμή σας». Μία μέρα που μας κούρευε μια αιχμάλωτη, με ρώτησε τι απέγιναν οι γονείς μου. Της απάντησα πως δεν γνωρίζω και εκείνη μου είπε δείχνοντας τις φλόγες που έβγαιναν από τα κρεματόρια: να, εκεί καίγονται…

Το Μάρτιο του 2014, η Εσθήρ Κοέν είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, όταν συναντήθηκε με το άλλοτε Γερμανό Πρόεδρο, Γιόαχιμ Γκάουκ, στα Γιάννενα.

«Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει, ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος», είχε δηλώσει τότε η κυρία Κοέν.

Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη.