Μια συγκλονιστική μαρτυρία μέσα από τις φυλακές των Διαβατών, όπου δύο κρατούμενοι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό και πολλές δεκάδες έχουν διαγνωστεί θετικοί, ρίχνει φως στις συνθήκες μέσα στις οποίες σημειώνεται η διασπορά του ιού στις ελληνικές φυλακές.

Μιλωντας στο Vice, κρατούμενος έκανε λόγο για απάνθρωπες συνθήκες στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης: «Εμείς ζούμε δέκα άτομα σε έναν θάλαμο 20 τετραγωνικών. Μέχρι πριν από έναν μήνα, δεν μας είχαν μοιράσει μάσκες και γάντια, αυτό έγινε όταν πλέον είχαν κολλήσει όλοι». 

«Το πρώτο κρούσμα έπεσε σαν βόμβα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν μας ενημέρωσε κανένας από τη διεύθυνση. Μετά από αυτό, κάποιοι σωφρονιστικοί έμειναν σε καραντίνα στα σπίτια τους. Το πρόβλημα ήταν πως μέχρι να μάθουν ότι ήταν θετικοί, κυκλοφορούσαν παντού μέσα στη φυλακή, κάποιοι φορούσαν μάσκες κάποιοι όχι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τους 500 κρατούμενους οι 150 είναι θετικοί. Τρεις φορές μέχρι σήμερα έχει βρεθεί στη φυλακή κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να κάνει τεστ. «Έως τότε, αν ένας κρατούμενος απλώς ανέβαζε πυρετό, παρέμενε κλεισμένος στο κελί του μαζί με τους υπόλοιπους εννιά, αντί να απομονωθεί», σημείωσε ο κρατούμενος, τα στοιχεία του οποίου δεν δημοσιεύονται.

Στην αφήγησή του, κατήγγειλε ακόμη ότι πολλοί κρατούμενοι «αρρώστησαν από λάθος της υπηρεσίας»:

«Έγινε, όμως, κάτι πιο τραγικό, μεταξύ άλλων και με τη δική μου περίπτωση. Στο πρώτο τεστ βρέθηκα θετικός, όμως το δεύτερο, το μοριακό, ήταν αρνητικό. Πολλοί άνθρωποι δηλαδή, αρρώστησαν από λάθος της υπηρεσίας. Από ό,τι φαίνεται είχαν μια απλή γρίπη, όμως μπήκαν στην απομόνωση με άλλους που είχαν Covid19. Το ίδιο έγινε και με εμένα.»

«Υπάρχει κρατούμενος στα Διαβατά με ηπατίτιδα και AIDS, o οποίος κρατείται στο ίδιο κελί με ασθενείς Covid19. Φοράμε μάσκες, αλλά τι να το κάνεις;» τόνισε, σημειώνοντας πως «δυο κρατούμενοι στα Διαβατά έχουν πεθάνει. Βρέθηκαν θετικοί, τους πήγαν στο νοσοκομείο και πέθαναν εκεί».

Ο κρατούμενος αναφέρθηκε, τέλος, στις δύσκολες συνθήκες που υπομένουν για περισσότερο από ένα μήνα οι κρατούμενοι, με την φυλακή κλειστή, χωρίς επισκεπτήρια και μεταγωγές.

«Βγαίνουμε 5-10 λεπτά για να πάρουμε ένα τηλέφωνο. Δεν γίνεται προαυλισμός, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, βασανιστικά. Οι άνθρωποι έχουν λαλήσει. Υπάρχουν καθημερινά εντάσεις. Η τραπεζαρία έχει κλείσει. Το φαγητό το φέρνουν στις πτέρυγες και βγαίνουμε ο καθένας με μάσκα και το παίρνουμε σε τάπερ για να φάμε όλοι μαζί μέσα στο κελί. Τα Διαβατά είναι παλιά φυλακή, με αυτήν την κατάσταση όλα τα κελιά έχουν γεμίσει κατσαρίδες», ανέφερε.