«Υπήρχαν πράγματα και καταστάσεις στην επιτροπή που εμένα τουλάχιστον δεν μου άρεσαν και που κατάλαβα ότι υπάρχει μια επίδραση εκ των… έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζακυνθινός, προσθέτοντας: «θα μπορούσαμε να έχουμε προλάβει το lockdown. Υπήρχε ένας εφησυχασμός και όχι επαρκής προστασία. Το lockdown είναι μια πράξη απελπισίας».

«Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το lockdown. Υπήρξε ένας εφησυχασμός και όχι επαρκής προετοιμασία», τόνισε.

«Όταν η επιτροπή λέει για παράδειγμα ότι χρειάζεται να γίνουν τεστ σε 1.000.000 πληθυσμό και η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας λένε ότι “έχουμε μόνο 1.000 τεστ να κάνουμε”, τότε η επιτροπή αναγκάζεται να πάρει αποφάσεις με 1.000 τεστ», είπε ο κ. Ζακυνθινός μιλώντας στο OPEN.

Ο κ. Ζακυνθινός τόνισε πως ο ΕΟΔΥ δεν κρύβει στοιχεία. «Δεν πιστεύω ότι ο ΕΟΔΥ έχει διπλά βιβλία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζακυνθινός, αναφέροντας, ωστόσο, ότι θα έπρεπε να γίνονται τεστ σε όλους όσοι έμπαιναν στη χώρα μας».

«Η Επιτροπή προσαρμόζει τις αποφάσεις βάσει των μέσων που προσφέρει η κυβέρνηση»

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι η φράση που λένε τα κυβερνητικά στελέχη ότι «εμείς ακούμε και πηγαίνουμε με βάση τους λοιμωξιολόγους» δεν ισχύει, παρά μόνο το αντίθετο, ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος: «Σαφώς. Η επιτροπή είναι συμβουλευτικό μεν όργανο προς την κυβέρνηση, αλλά προσαρμόζει τις αποφάσεις και τις συμβουλές της βάσει των μέσων που η κυβέρνηση προσφέρει. Σαν συνέπεια γίνεται συνένοχη στην όλη διαδικασία».

«Υπήρχαν προτάσεις από ό,τι άκουσα ότι οι μονάδες δεν χρειάζονται κιόλας, “μη χαλάμε και λεφτά”», κατήγγειλε.

«Κάποιοι έφεραν τον ιό»

«Ο ιός κάπως μπήκε. Κάποιοι τον έφεραν. Αυτοί που τον έφεραν πιστεύω ότι ήταν κατά κύριο λόγο οι τουρίστες και οι εργάτες γης», είπε ο κ. Ζακυνθινός και τόνισε πως «έπρεπε να γίνουν σε όλους τεστ και επανειλημμένα».

«Είναι λάθος όλων. Και της επιτροπής που δέχτηκε αυτό το πράγμα και της κυβέρνησης, η οποία δεν φρόντισε στη συνέχεια να αποκτήσουμε εκατομμύρια τεστ. Προφανώς αδράνησαν όλοι σε αυτό», υπογράμμισε.

Δεδομένα ΕΟΔΥ

Για τις δηλώσεις της Αθηνάς Λινού πως δεν δίνονται αναλυτικά δεδομένα ο κ. Ζακυνθινός σημείωσε πως «δεν δίνονται επειδή δεν υπάρχουν. Δεν πιστεύω ότι το υπουργείο και ο ΕΟΔΥ τα κρύβουν. Δεν πιστεύω ότι έχουν “διπλά βιβλία” εκ του πονηρού, αλλά μπορούν να κάνουν κι άλλα».

«Εκείνο που έχει σημασία είναι να ισχυροποιηθεί ο ΕΟΔΥ, να αποκτήσει στιβαρή διοίκηση», σημείωσε.

«Δεν μπορώ να δεχθώ ως πολίτης ότι με 16 εκατ. ευρώ θα κάνει 180 κλίνες ΜΕΘ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και δεν μπορεί να διαθέσει το Δημόσιο μερικά εκατομμύρια να φτιάξει 200-400 κλίνες; Δεν μπορεί να το πιστέψει το μυαλό μου», τόνισε.

Όσον αφορά στα περί εργαλειοποίησης των επιστημόνων από την κυβέρνηση, ο κ. Ζακυνθινός ανέφερε ότι «έχω ακούσει από επιστήμονες ότι πράγματι μερικές φορές τους έχει εμφανώς παρακάμψει».

Διαβάστε Ακόμα 

Γεραπετρίτης: Σχέδιο για εμβολιασμό 1 εκατομμυρίου πολιτών τον μήνα

Κορονοϊός - Συναγερμός σε βρεφοκομείο: Εντοπίστηκαν 10 κρούσματα