Πρόκειται για τη «νιγηριανή απάτη», στην οποία οι επιτήδειοι στέλνουν στα θύματά τους email πως δεν έχουν εισπράξει κληρονομιές από συγγενείς τους.

Σύμφωνα με το STAR, οι δράστες ζητούν από τα θύματά τους χρήματα προκειμένου να μεταβιβαστούν οι κληρονομιές στο όνομά τους.

«Νιγηριανή απάτη»

Η μέθοδος με την οποία εξαπατώνται τα θύματα ονομάζεται «νιγηριανή απατή».

Μέσω email οι δράστες έρχονται σε επικοινωνία με το θύμα.

Του γράφουν για μια κληρονομιά από κάποιον συγγενή, η οποία φτάνει και τα 9,8 εκατομμύρια ευρώ.

Το email γράφει:

«Καλημέρα,

Ελπίζω αυτό το μήνυμα να σας βρίσκει σε καλή υγεία.

Περιμένω την απάντησή σας στα ηλεκτρονικά μηνύματά μου προς εσάς τα οποία αφορούν την κληρονομία του συγγενούς σας, αξίας 9,8 εκατομμυρίων δολαρίων, την οποία άφησε στην τράπεζά μας πριν τον θάνατό του.  

Αναμένω την απάντησή σας,

Λόουσον Έντμολντ»

Μια από τις κοσμικές κυρίες της Αθήνας έπεσε στην παγίδα και απάντησε στο email διεκδικώντας την περιουσία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του διεθνούς ινστιτούτου κυβερνοασφάλειας CSI Institute, Μανώλη Σφακιανάκη, κατάφεραν να της αποσπάσουν 250.000 ευρώ.

«Ήρθε εδώ κλαίγοντας. Της ζητούσαν 20.000 για να αποδεσμεύσουν ένα ποσό 10.000 για εάν φόρο. 10.000 για άλλο και έχασε τελικά τα λεφτά», ανέφερε.

Μελετημένο το «έγκλημα»

Οι δράστες έχουν κάνει προεργασία πριν στείλουν το email. Γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση του ανθρώπου που απευθύνονται. Ξέρουν αν έχει συγγενείς ή αν κατοικούσε στην περιοχή που θα αναφέρουν ότι έφυγε από τη ζωή κάποιος δικός τους. Στοχεύουν επιχειρηματίες που έχουν ταξιδέψει στην Αφρική και παρουσιάζονται ως λογιστές μεγάλων ντόπιων επιχειρήσεων.