Από τις νυκτερινές ώρες και έως το ξημέρωμα, πυκνές χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν, όπως αναμενόταν, σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου με μεγάλα ύψη χιονιού να αναφέρονται στην Τρίπολη.

Οι βροχές και οι καταιγίδες στα νότια νησιωτικά και παράκτια τμήματα και στην Κρήτη και οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής και νότια χώρας, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων των νομών Αττικής και Βοιωτίας, κράτησαν έως αργά το απόγευμα μειούμενες σε ένταση και έκταση, με τα φαινόμενα να έχουν αρχίσει να εξασθενούν.

Τα προβλήματα στους δρόμους όμως δεν έχουν σταματήσει, με τον παγετό να εμποδίζει την κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλά οδικά δίκτυα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 19:00 απόψε δεν επιτρέπόταν, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της νέας εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (Χ/Θ 20,600) μέχρι τον ΗΜ/Κ Σχηματαρίου (Χ.Θ. 67,655).

Η απαγόρευση άρθηκε στις 22:00, με την κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων να διεξάγεται πλέον κανονικά και στα δύο ρεύματα της νέας εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας.

 

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω χιονόπτωσης ή παγετού.

Στην Ημαθία, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα από το 88ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κοζάνης, στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου & 3-5 Πηγάδια και από το 16ο έως το 43ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας - Δασκίου.

Ακόμη, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Καστανερής – Λιβαδίων (Π.Ε. Κιλκίς) και στο επαρχιακό & δημοτικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας (Π.Ε. Πέλλας).

Στην Χαλκιδική, με αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένα τα οχήματα που κινούνται από το 55ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), στη διασταύρωση Βάβδου, στη δασική οδό Πολυγύρου - Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά) και στα δημοτικά διαμερίσματα Παλαιοκάστρου - Ταξιάρχη – Βάβδου.

Επίσης, σε τμήματα του οδικού δικτύου των περιφερειακών ενοτήτων Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας καταγράφονται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, στην περιφέρεια Πελοποννήσου, λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα παρακάτω σημεία:

 

ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

*Στην εθνική οδό Πατρών - Τρίπολης από το 120ο έως το 135ο χιλιόμετρο

*Στην εθνική οδό Τρίπολης - Μεγαλόπολης - Ανδρίτσαινας από το 33ο έως το 58ο χιλιόμετρο

*Στην εθνική οδό Τρίπολης - Λεβιδίου - Νεμέας από το 24ο έως το 42ο χιλιόμετρο

*Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας έως το 59ο χιλιόμετρο

*Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης από το 1ο έως 23ο χιλιόμετρο

*Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου από το 10ο έως το 74ο χιλιόμετρο

*Στην παλαιά εθνική οδό 'Αργους - Τρίπολης από το 38ο έως το 56ο χιλιόμετρο

*Στο επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο.

 

ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων - Ζήρειας από το 14,5ο έως το 35ο χιλιόμετρο

*Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Λυκούριας από 11ο έως 18ο χιλιόμετρο

*Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου - Γκούρας από το 5ο χιλιόμετρο έως τη Γκούρα

*Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Δερβενίου από το 10ο έως 21ο χιλιόμετρο

*Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Λεβιδίου από το 15ο έως το 18ο χιλιόμετρο

*Στην επαρχιακή οδό Λυγιάς - Πύργου από το 8ο χιλιόμετρο και άνω

*Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων - Καρυάς από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

 

ΣΤΗΝ ΛΑΚΩΝΙΑ

*Στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης( μέσω Ταϋγέτου) από το 41ο έως το 50ο χιλιόμετρο

*Στην επαρχιακή οδό Γυθείου - Σελεγούδι - Ι.Μ. Παναγιάς Γιάτρισσας από το 19ο έως το 35ο χιλιόμετρο

*Στην επαρχιακή οδό Μεταμόρφωσης - Ρειχέας από το 15ο έως το 22ο χιλιόμετρο

 

Επίσης, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης (μέσω Ταϋγέτου) από το 19ο έως το 40ο χιλιόμετρο, στα όρια της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας.