Σύμφωνα με το grtimes.gr, o προϊστάμενος της Εισαγγελίας ζήτησε από τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Πασχάλη Ζάτκα να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Ζητούμενο είναι να διακριβωθεί αν στοιχειοθετείται βιασμός και οποιοδήποτε άλλο αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν οι παθούσες και όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Συγκλονίζει η γυναίκα που παρενοχλήθηκε από καθηγητή 

Η πτυχιούχος Ηρώ Καραπαναγιώτου, πρώην φοιτήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ το 1998, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σοφίας Μπεκατώρου, σπάει τη σιωπή της για όσα συνέβησαν πριν 23 χρονιά.

Η γυναίκα, έπειτα από ανάρτησή της στο Facebook με την οποία δημοσιοποίησε τη σεξουαλική παρενόχληση που δεχόταν από γνωστό καθηγητή της σχολής της, αποκάλυψε πως υπάρχουν πολλές άλλες κοπέλες που υπέστησαν όσα και εκείνη, οι οποίες είναι έτοιμες να καταθέσουν επώνυμα τις καταγγελίες τους.

Εξηγώντας τους λόγους που επέλεξε τη δημοφιλή πλατφόρμα για την καταγγελία της, η Ηρώ Καραπαναγιώτου διευκρίνισε πως «πλέον, απέχω από τη σχολή, έχω πτυχίο, μεταπτυχιακό. Δεν βρίσκομαι εκεί. Ο μόνος τρόπος να το επικοινωνήσω με ανθρώπους που έχουν αποφοιτήσει πλέον από τη σχολή και ξέρουν, ήταν η ομάδα στο Facebook».

«Το έκανα συνειδητά υπό πλήρη επίγνωση. Ήμουν προσεκτική, δεν κατηγορώ κάποιον χωρίς να έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση γιατί το Facebook μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα. Ήταν ο μόνος τρόπος να καταθέσω αυτό που μου συνέβη. Διάβασα τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση, και σοκαρίστηκα με το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές κοπέλες που είχαν βιώσει το ίδιο και με τις οποίες δεν είχε τύχει ποτέ να μιλήσουμε γι’ αυτό».

Χρησιμοποιούσε την εξουσία του για να παρενοχλεί σεξουαλικά

Μιλώντας για τον καθηγητή, η πρώην φοιτήτρια αποκάλυψε πως της έλεγε πως προσπαθούσε την βοηθήσει να περάσει το μάθημα γιατί υστερούσε:

«Να περάσω από το γραφείο του και αυτό που ακολούθησε είναι λεπτομέρειες που δεν θα ήθελα να πω. Στο τέλος, έφτασα να δίνω το μάθημα συνέχεια, πάνω από δέκα φορές, ανεπιτυχώς. Μέχρι που εγκατέλειψα τη σχολή. Δεν είχε πια νόημα για μένα».

Μάλιστα, ενώ η κυρία Καραπαναγιώτου απείχε από το ακαδημαϊκό περιβάλλον, όπως υπόστηριξε, ο θύτης εμφανίστηκε μπροστά της σε ανύποπτο χρόνο:

«Ήμουν έξω από ένα παρκινγκ και έτυχε να τον συναντήσω εκεί. Ενώ είχαν περάσει τόσα χρόνια γνώρισε κατευθείαν ποια είμαι, παρ’ όλο που είχε να με δει πάνω από δεκαετία και μου είπε εσύ πότε θα έρθεις να πάρεις πτυχίο; Με ένα γελάκι περίεργο και εκεί τρόμαξα πραγματικά. Παρ’ όλο που είχα να πάω σε δουλειά, μπήκα στο αμάξι και γύρισα σπίτι. Φοβήθηκα».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η παρενόχληση που υπέστη την έκανε να χάσει την εμπιστοσύνη της στους ανθρώπους: «Ακόμα και τώρα, μετά από χρόνια, σκέφτομαι καχύποπτα για τους άλλους».

Είχε απευθυνθεί στον πρόεδρο του τμήματος

Το πιο ανησυχητικό, άλλωστε, είναι ότι η Ηρώ Καραπαναγιώτου είχε απευθυνθεί και στον πρόεδρο του τμήματος, ο οποίος, ενώ είχαν φτάσει στα αυτιά του και άλλα περιστατικά, της είπε πως «δεν μπορούσε να γίνει κάτι».

Η γυναίκα απελευθερώθηκε μόνο οταν ο εν λόγω καθηγητής συνταξιοδοτήθηκε:

«Το περίμενα μια ζωή, χρόνια ολόκληρα. Και γύρισα στα έδρανα και πήρα με επιτυχία το πτυχίο μου. Ήταν γνωστό σε όλους. Είχα ακούσει φήμες για τον συγκεκριμένο, μέχρι που αποτέλεσα θύμα και εγώ. Είχα πάει, θυμάμαι, στο γραφείο για να μου πει τον βαθμό μου, και με πλησίασε μια κοπέλα στον διάδρομο και μου περιέγραψε ακριβώς την ίδια συμπεριφορά, χωρίς καν να με ξέρει», σημείωσε.

Το θύμα πάντα στοχοποιείται

Καταγόμενη από μια επαρχιακή περιοχή, η Ηρώ Καραπαναγιώτου ανέφερε, ακόμη, πως δεν μπορούσε να το συζητήσει με τους γονείς της. «Τα πράγματα δεν είναι εύκολα εκεί, το θύμα πάντα στοχοποιείται, πιστεύουν ότι εσύ έκανες κάτι λάθος και συνέβη όλο αυτό».

«Οι περισσότεροι αυτό σκέφτονται. Ήμουν μικρή τότε και φοβούμουν. Θα έπρεπε να ήμουν πιο αποφασιστική. Αν είχα την εμπειρία της ζωής που έχω τώρα, θα πήγαινα να τον καταγγείλω κατευθείαν. Αισθάνεσαι πιο σίγουρη με τον εαυτό σου όσο μεγαλώνεις, δεν μπορεί να σε «αγγίξει» κανείς. Θα ακολουθούσα όλες τις δικαστικές διαδικασίες χωρίς να φοβάμαι. Αυτό θα άλλαζα, αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω».

Η γυναίκα ζητά τώρα τη δικαίωσή της και την τιμωρία του δράστης: «Αν με κάποιο τρόπο τιμωρηθούν αυτοί οι άνθρωποι, τότε θα επέλθει και δικαίωση, και αυτή είναι που σε βοηθάει να υποκαταστήσεις το αίσθημα της καχυποψίας και της έλλειψης εμπιστοσύνης. Στόχος για όλες μας είναι να σταματήσουν να υπάρχουν τέτοια περιστατικά και είναι χρέος των επόμενων γενιών να μιλάνε. Να μην βρεθεί κανείς σε αυτή τη θέση που βρεθήκαμε».

Διαβάστε ακόμα

Κεραμέως για ΑΠΘ: Να διερευνηθούν οι καταγγελίες φοιτητριών-«Βάζουμε τέλος στη σιωπή»