«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας της επιτρέπει να προχωρά με μικρά αλλά πολύ προσεκτικά βήματα σε μία μερική κανονικότητα», δήλωσε στην αρχή της ενημέρωσης για τον νέο κορονοϊό, ο Νίκος Χαρδαλιάς

«Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών που συνεδριάζει κάθε Παρασκευή, αποφασίζονται τα επόμενα βήματα. Εφαρμόζεται δηλαδή το κυλιόμενο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των επτά προηγούμενων ημερών, καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις», προσέθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Με βάση τη σημερινή σύσκεψη της επιτροπής αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμη μία εβδομάδα (μέχρι τις 29/1). Δηλαδή:
  • Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό
  • Εξακολουθούν να ισχύουν τα sms και οι έντυπες δηλώσεις
  • Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί
  • Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Ταυτόχρονα δίδεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους, να πάνε εντός 72 ωρών και ν’ αδειάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxis Net.

Όσον αφορά τα ταξί επιτρέπονται πλέον δύο επιβαίνοντες πλην του οδηγού

Επιτρέπεται επίσης σε ήδη ελλιμενιζόμενα κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Επίσης όπως ενημέρωσε και η υπουργός αποφασίστηκε επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών των γυμνασίων και λυκείων από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Στις επιβαρημένες περιοχές, δηλαδή στις περιοχές που ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα τα λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ, όχι όμως τα ΟΠΑΠ play, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Διαβάστε Ακόμα:

Lockdown: Σε ποιες περιοχές αίρονται και πού παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα

Κορονοϊός - Lockdown: Τι ισχύει για κυνήγι και ψάρεμα